PROJEKTI

Kompletna općina Stari Grad pod nadzorom: Postavljeno 140 kamera

Sve kamere uvezane su sa Prvom policijskom upravom Stari Grad

Avaz.ba

12.6.2020

Postavljene kamere na više lokacija. OPĆINA STARI GRAD

Oko 140 kamera postavljeno je na brojnim lokacijama na području općine Stari Grad da bi se podigao stepen sigurnosti stanovništva i njihove imovine, a sve kamere uvezane su sa Prvom policijskom upravom Stari Grad gdje se vrši 24-satni nadzor.

Općina Stari Grad finansirala je uvođenje videonadzora u svim osnovnim i srednjim školama na toj teritoriji, na sedam ulaza/izlaza iz općine, kompletnoj Aleji ambasadora od Bentbaše do Kozije ćuprije, a u posljednjoj fazi projekta izvršeno je servisiranje videonadzorne opreme kojom je pokriveno uže starogradsko jezgro. 

- Užu jezgru inače pokrivaju 24 kamere koje su ranije servisirane i sistem podignut na vrhunski nivo s obzirom na to da videonadzorna oprema ima brojne analitičke funkcije, mogućnost pregleda arhive, slika, snimaka – navodi se.

Snimak sa kamera pohranjuje se na server smješten u prostorijama Prve policijske uprave, a prenosi bežičnim putem.

Nadzor nad videosistemom ima Prva policijska uprava. OPĆINA STARI GRAD

Nadzor nad videosistemom ima Prva policijska uprava, ali je instaliranje opreme i održavanje sistema u potpunosti finansirala Općina Stari Grad da bi se sigurnost građana, ali i turista podigla na viši nivo.

Cilj je sistemom videonadzora poboljšati operativni rad policije, a djeluje i preventivno na one koji su skloni nezakonitim aktivnostima.  

Inače, projekt uspostave i servisiranja videonadzora realizirala je općinska Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, a sve projektne lokacije su prethodno definisane u skladu sa prioritetima iz Akcionog plana za provođenje strategije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (2018. - 2021.).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.