UDAR NA EKONOMIJU

Korona rastjerala turiste, u maju Sarajevo posjetilo samo 574 stranaca

Kanton Sarajevo je u maju posjetilo 574 turista, što je 99 posto ili 55.005 turista manje nego u istom mjesecu prethodne godine, kaže Kušundžija

U ovo doba prošle godine grad je vrvio posjetiocima. Arhiva

Fena / Avaz.ba

13.6.2020

Kanton Sarajevo je u maju posjetilo 574 turista, što je 99 posto ili 55.005 turista manje nego u istom mjesecu prethodne godine - kazala je Feni glasnogovornica Turističke zajednice KS Adisa Kušundžija.

Naglasila je da broj dolazaka stranih turista iznosi 148 te da je manji za 99,7 posto ili 49.211 turista manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Broj dolazaka domaćih turista iznosi 426 i manji je za 93,2 posto ili za 5.794 turista manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Kušundžija je istakla da u maju broj noćenja turista iznosi 1.286 i bilježi pad od 98,8 posto ili 103.296 noćenja manje nego u istom mjesecu prethodne godine. Broj noćenja stranih turista iznosi 526 i manji je za 99,4 posto ili 91.702 noćenja manji u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Broj noćenja domaćih turista iznosi 760 i manji je za 93,8 posto ili 11.594 noćenja manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

- Pad u dolascima i noćenjima bilježi se zbog aktuelne epidemiološke situacije koja vlada u Bosni i Hercegovini i svijetu, a koja je izazvana pojavom novog koronavirusa - kazala je Kušundžija.

Govoreći o broju smještajnih kapaciteta, istakla je da iznosi 566 te da je ukupan broj soba, 6.876, veći je za 9,2 posto, dok je broj kreveta (15.719) veći za 11,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine.


Kušundžija: Pad u dolascima i noćenjima. Arhiva

- U razgovoru sa turističkim djelatnicima iz sarajevskih hotela saznajemo da se stanje u popunjenosti neznatno mijena sa tek po 10 do 20 zauzetih soba. Neizvjesno je stanje s rezervacijama, stare su otkazane, a nove očekuju tek u julu i augustu - kazala je Kušundžija izražavajući nadu da će otvaranje avionskih linija i granica brzo promijeniti trenutno situaciju.

Također je istakla da je Sarajevo Film Festival "svijetla tačka" predstojeće ljetne turističke sezone.

- Optimistično vjeruju da će biti bolje u julu i avgustu - poručila je.

Kušundžija je istakla da je pandemija koronavirusa do sada ostavila veliki trag i ogroman gubitak za sve turističke djelatnike.

- Budući na vrlo promjenljivu i neizvjesnu epidemiološku situaciju zbog koronavirusa, teško je dati prognozu budućeg turističkog djelovanja. Naravno, Turistička zajednica Kantona Sarajevo konstantno radi, sarađuje i pomaže u sferi unapređenja i promocije turizma u KS - dodala je.

Međutim, smatra da turizam u Kantonu Sarajevo polako počinje da se okreće u smjeru normalnih tokova što potvrđuje i najava dolaska prve grupe turista iz Srbije, koji u Sarajevo trebaju stići u nedjelju i to nakon više od dva mjeseca zabrane ulaska strancima u BiH.

- U Sarajevu je najavljeno održavanje i Sarajevo Film Festivala u augustu, što je izuzetno optimistično za sve turističke djelatnike, s obzirom da je to vrijeme kada nam je godinama unazad dolazilo najviše turista - kazala je.

Ipak, Kušundžija je zaključila da se očekivanja i djelovanje u turističkom smislu mora podrediti zdravstvenoj i epidemiološkoj situaciji koja je promjenljiva i koja će definitivno imati značajan uticaj na proces turističkog oporavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.