BANJA LUKA

Zajednička komisija u ponedjeljak o vetu Bošnjaka na rebalans budžeta RS

Za Bošnjake u Vijeću naroda RS ove odluke su sporne jer se njima, kako smatraju, pokušava državna imovina uknjižiti na RS

Zajednička komisija Narodne skupštine: Zasjedanje u ponedjeljak. Fena

Fena / Avaz.ba

13.6.2020

Na Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) u ponedjeljak, 15. juna bit će razmatrano pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta RS za ovu godinu, koji je pokrenuo Klub Bošnjaka.

Predmet usaglašavanja bit će i veto bošnjačkog kluba na nekoliko uredbi usvojenih u Narodnoj skupštini RS u vrijeme vanrednog stanja u tom bh. entitetu, kao i na skupštinske zaključke o usvajanju Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Ta pitanja nisu usaglašena 10. juna na Vijeću naroda, a ukoliko ne bude dogovora u ponedjeljak, razmatrat će ih Ustavni sud RS.


Zajednička komisija Narodne skupštine: Zasjedanje u ponedjeljak. Fena

Bošnjački klub pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa i na odluke o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banja Luka – Doboj.

Veto su stavili i na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko – Rača.

Za Bošnjake u Vijeću naroda RS ove odluke su sporne jer se njima, kako smatraju, pokušava državna imovina uknjižiti na RS.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić pojasnio je ranije za Fenu da su stavili veto, jer su rebalansom budžeta umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja, organizacije civilnih žrtava rata te za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata na postoru sadašnjeg bh. entiteta RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.