SJEĆANJA

Obilježena godišnjica blistave borbe na podveleškom platou

U odnosu na ranije godine, program manifestacije je, zbog epidemiološke situacije u BiH, organizovan u smanjenom obimu

Odata počast šehidima i poginulim borcima. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

13.6.2020

U okviru manifestacije „Putevima pobjede Armije Republike BiH 2020“ i obilježavanja 28. godišnjice oslobađanja prostora Mostara od JNA i srpsko-crnogorskog agresora sinoć je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na šehidskom Turbetu u Podveležju odata počast šehidima i poginulim borcima. 

Nakon toga, u organizaciji Medžlisa IZ Mostar, u vjerskom dijelu programa, proučena je hatma dova u džamiji u Podveležju.

Navedenim aktivnostima prisustvovali su članovi šehidskih porodica, predstavnici boračkih udruženja, zakonodavne i izvršne vlasti Grada Mostara i Kantona, ali i borci koji su učestvovali u borbama junskih dana 1992. godine. 

U odnosu na ranije godine, program manifestacije na Podveležju je, zbog epidemiološke situacije u BiH, organizovan u smanjenom obimu.


Proučena hatma dova. M. Smajkić

U neformalnom druženju, evocirane su uspomene na uspjehe naših boraca, na značaj i ulogu Samostalnog bataljona odbrane Mostara u oslobađanju lijeve obale i užeg gradskog dijela Mostara, pod komandom komandanta, rahmetli Arifa Pašalića, o briljantnoj akciji boraca Odreda Teritorijalne odbrane Podveležja koji su u samo nekoliko sati 16. juna 1992. godine protjerali agresorske vojnike sa utvrđenih položaja na Svetoj Gori, Merdžan Glavi, Šipovcu i Ravnicama, zarobivši više desetina neprijateljskih vojnika i oficira i velike količine MTS. 

- Naravno, jedna od tema je bila i pokušaj „raznoraznih udruga” da umanje značaj i ulogu pripadnika TO RBiH, MUP-a RBiH, kasnije i jedinica Armije RBiH u odbrani i oslobađanju Mostara 1992. godine, sa jedinstvenim stavom da to neće proći, jer, historijske činjenice neumoljive i dostupne, a posebno jer je puno živih svjedoka koji neće dozvoliti falsifikovanje historije - kazali su iz Organizacionog odbora „Putevima pobjede“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.