SJEĆANJA

Obilježeno 77 godina od Bitke na Sutjesci

Ove godine je zbog mjera zaštite od virusa korona izostao uobičajeni kulturno-umjetnički program, a bio je ograničen i broj posjetilaca

Ograničen broj posjetilaca zbog koronavirusa. Screenshot

BHRT / Avaz.ba

13.6.2020

U Dolini heroja na Tjentištu danas je obilježeno 77 godina od Bitke na Sutjesci u kojoj je Narodno-oslobodilačka vojska u Drugom svjetskom ratu uspjela da se izvuče iz obruča šest puta brojnijeg njemačkog okupatora, pri čemu je poginulo više od 7.000 boraca. 

Ove godine je zbog mjera zaštite od virusa korona izostao uobičajeni kulturno-umjetnički program, a bio je ograničen i broj posjetilaca.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović istakao je da je posebno bitno da se obilježava godišnjica ove slavne bitke, jer postoje neofašističke snage koje su u posljednje vrijeme ohrabrene. 


Miodrag Živković: Autor spomenika na Tjentištu. Screenshot

- Moramo da sa ovih prostora šaljemo jasnu antifašističku poruku, da pričamo o zlu koje je fašizam nanio Evropi i čitavom svijetu - rekao je Milunović.

Spasoje Lubarda sa Cetinja, kome je na Sutjesci poginuo brat Ljubo, kaže da Dolinu heroja redovno posjećuje od 1958. godine.

- Moj brat je bio među težim ranjenicima, među hiljadama njih koji su ovdje ostavili kosti. Njih zaboravljaju, što je žalosno, jer Bitka na Sutjesci je velika epopeja. Ovdje je poginuo najveći jugoslovenski junak Savo Kovačević, a ovdje je rođen najveći kosovski junak Miloš Obilić - priča Lubarda.


Sjećanja na herojsku bitku. Screenshot

Poginulim saborcima poklonio se i pukovnik avijacije JNA u penziji Zdenko Duplančić iz Beograda, inače rodom iz Splita, koji nije učestvovao u Bici na Sutjesci, ali je kao borac Prve proleterske brigade prošao brojna ratišta.

U delegaciji SUBNOR-a Srbije na Tjentište je i ove godine došao i autor spomenika Bitke na Sutjesci, 92-godišnji Miodrag Živković.

- Spomenik je rađen da vječito priča o velikom podvigu partizanskih jedinica. Njegova simbolika je prodor i pobjeda - rekao je Živković.

Vijence i cvijeće na spomen kosturnicu u podnožju spomenika Bitke na Sutjesci položile su delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, predvođene ministrom Milunovićem, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, načelnik opštine Foča Radisav Mašić, predstavnici SUBNORA Srbije i RS, te poštovaoci partizanskog pokreta iz zemalja bivše Jugoslavije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.