ZENICA

Novalić: Građani su stekli individualnu odgovornost, nećemo uvoditi strožije mjere

ZDK je na određeni način privilegovan kanton jer investicije nisu stale uprkos koroni, imate primjer Koridora 5C, rekao Novalić

Novalić: Vlada ZDK će poslati spisak svih mjera. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

15.6.2020

Zeničko-dobojski kanton je barometar u svim zbivanjima, zato ga redovno posjećujemo, komuniciramo, rješavamo bitne probleme na relaciji Vlada FBIH - Vlada ZDK. Imali smo sastanak, kazali da je kraj jednog vremenskog razdoblja obilježen pandemijom, te da sada nastupa drugo, duže, vremensko razdoblje, kazao je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić tokom današnje posjete Zeničko-dobojskom kantonu.

On je predvodio delegaciju Vlade Federacije BiH u kojoj su i federalni ministar za energiju, rudarstvo i industriju Nermin Džindić te v.d. direktora Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Prema riječima Novalića, koji je optužen u aferi "Respiratori" teškoj 10,5 miliona maraka i koji se nalazi pod mjerama zabrane, upravo su u ZDK stečena prva i posljednja iskustva pandemije.

- Sada je vrijeme da govorimo o mjerama koje su ekonomske i dugoročnije. Obrađivali smo pitanja za ekonomiju. Složili smo se da kanton podupire ekonomska osnaživanja, a da ćemo već u četvrtak imati u Vladi FBIH, 31,8 miliona maraka koje sljeduje ovaj kanton što će biti ogromna potpora - istakao je on.


Novalić: Novi dogovor. Avaz

Novalić je kazao da će se, ako bude drugi val koronavirusa, vratiti u zajednički novi dogovor.

- Istovremeno smo rekli da je ZDK na određeni način privilegovan kanton jer investicije nisu stale uprkos koroni, imate primjer Koridora 5C. Imali smo konstruktivan sastanak, govorili o rješavanju pitanja uvezivanja staža. Razgovarali o sistemskom načinu rješavanja poravnavanja obaveza koje su dosad načinili rudnici - zaključio je Novalić.

Komentirajući drugi val koronavirusa, premijer Novalić otkrio je koji su planovi.

- Prvi put smo došli ovdje kada se pojavila korona, a ako bude drugi val, naše mjere neće biti restriktivne jer se stanovništvo pridržavalo mjera. Stanovništvo ima individualnu odgovornost, tako da ne moramo ići prema restriktivnim mjerama. Ako nemamo prihoda, ne možemo se ni boriti protiv korone. Vlada ZDK će poslati spisak svih mjera koje ne treba uvoditi, kako ne bismo imali negativne posljedice po privredu - kazao je Novalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.