RAZGOVOR Predsjednica Republike Srpske

Cvijanović: Oprez i mjere zaštite ostaju još na snazi

Činjenica je da će institucije spremno odgovoriti na sve eventualne izazove u slučaju ekspanzije zaraze

Srna

Željka Cvijanović

Foto: Avaz


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da niko ne može biti optimistični kada je riječ o porastu broja zaraženih koronavirusom, te da problem postoji i da će mjere opreza i zaštite sigurno morati da budu još neko vrijeme na snazi.

Cvijanović je istakla da je činjenica da će institucije spremno odgovoriti na sve eventualne izazove u slučaju ekspanzije zaraze.

- Ne znamo kako će se stvari odvijati u budućnosti, da li će biti drugog talasa ili ne, ali je važno da su institucije u prethodnom periodu izvukle mnoge pouke, posebno naš zdravstveni sektor i sigurna sam da će moći adekvatno da se uhvate u koštac ukoliko i dođe do drugog talasa ili ekspanzije zaraze - naglasila je Cvijanović.

Predsjednica RS je ocijenila da je prirodno da su se građani sada opustili nakon stroge discipline koja je bila na snazi dva mjeseca, ali bez koje ne bi bilo ni efekata mjera, niti bi rezultati bili takvi kakvi jesu.

- Svakako da za to dugujemo i veliku zahvalnost građanima koji su se pridržavali svih predviđenih mjera. Sada smo se donekle opustili željni povratka na neki stari način života, a sa druge strane ohrabrila nas je i činjenica da je sve manji i manji broj ljudi koji nemaju tešku kliničku sliku. Međutim, ukoliko bi se stvari zakomplikovale i ako bi morale ponovo da se uvode neke restriktivnije mjere, sigurna sam da bi građani to ispoštovali zato što je prioritet sačuvati zdravlje i da bi disciplina opet porasla - naglasila je Cvijanović.

Sve ostaje na mjerama zaštite

Ona je navela da se nikome ne sviđaju brojevi koji pokazaju porast slučajeve zaraze, ali ohrabruje činjenica da je sve manje i manje lica koja imaju težu kliničku sliku, te da je uglavnom riječ o licima sa blagim ili gotovo nikakvih simptoma. 

Cvijanović je ukazala da je problem koronavirusa dugoročan i da on ostaje da se rješava, jer nema načina da se spriječi, niti da se efikasno liječi s obzirom na činjenicu da nema ni vakcine ni lijeka. 

To je globalni problem i cjelokupno stanovništvo mora da se prilagođava određenim mjerama i standardima, jer je problem u tome što o ovom virusu ima više nepoznanica nego poznanica, nema vakcine, ni lijeka koji je efikasan i pomoću kojeg bi se mogao riješiti problem. Sve ostaje na mjerama zaštite koje su manje više iste u svim zemljama od zabrane kretanja, fizičkog distanciranja, zabrane okupljanja... - rekla je Cvijanović za Radio RS. 

Na pitanje da prokomentira činjenicu da uprkos svemu što je vlast dobro radila tokom pandemije, opozicija je ipak našla razlog za napade u vezi sa javnim nabavkama, Cvijanović je rekla da zadatak opozicije jeste da kritikuje i ne može se očekivati da odaju priznanje za bilo šta što uradi vlast, ali smatra da bi bilo politički korisnije da su bili zajedno u kriznim situacijama i da svojim angažmanom pokažu da su na raspolaganju građanima.

MUP vrši provjere

Cvijanović je istakla da se opozicija u RS nije odlučili da to bude tako, nego da se drže klasičnog opozicionog rada koji se svodi samo na kritiku.

Kada je riječ o javnim nabavkama koje su vršene tokom pandemije, naravno da institucije znaju svoj posao i na koji način se radi u vanrednoj situaciji, kako se može doći do medicinske opreme, zaštitnih odijela, maski i svega što je bilo potrebno u tom periodu. Tada je postojao problem i na međunarodnom tržištu sa nabavkama i svi su morali da budu upućeni na jednu adresu a to je bila Kina - istakla je Cvijanović.  

Ona je poručila opoziciji da ako imaju neku zamjerku da je nešto bilo netransparentno, za to postoje mehanizmi a to je da se sve provjeri i ispita.

- Koliko znam nadležni organi i MUP su počeli sa provjerama i umjesto da spekulišemo najbolje je da nadležne institucije sve ispitaju i utvrde - istakla je Cvijanovićeva, dodavši da i dalje smatra da su bile dobre sve mjere koje su preduzele institucije RS, odnosno Republički štab za vanredne situacije u saradnju sa ministarstvima.

Više o temi Željka Cvijanović

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na