TUŽILAŠTVO BIH

Nova afera s prodajom viza: Kako su se krijumčarili migranti iz Afrike prema BiH

Za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura obećavali odlazak u zemlje na području Europske unije

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. Arhiv

A. Č. / Avaz.ba

16.6.2020

Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, otkrili su i dokumentirali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama EU, u čijem izvršenju su počinitelji koristili dokumente i dokumente Francuske i Italije, koje su pripadale trećim osobama. 

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv: 

- Jackson Ndip, rođen 1968. godine u Kamerunu, nastanjen u Francuskoj, nalazi se u pritvoru.

- Agbor Donatus Eta, rođenog 1979. godine u Kamerunu, državljanin Kameruna, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su tokom 2019. i početkom 2020. godine, sa više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana skupina, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Europske unije.


Većina ilegalnih migranata je otkrivena. Arhiv

U optužnici se navodi, da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH, organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne dokumente Francuske i Italije, koje su glasile na druge osobe. 

U ovoj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, krajem januara ove godine.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a., u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenja ljudi iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.