SARAJEVO

Počela sjednica Skupštine KS: Prva transverzala, izvještaj o radu Vlade KS, poslovanja GRAS-a...

Na dnevnom redu su i 10 prijedloga odluka o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora i zamjeni nekretnina a sve u svrhu izgradnje Prve transverzale

Sa današnje sjednice Skupštine KS. Avaz

Piše: A. Č. / Avaz.ba

16.6.2020

U Domu mladih u Sarajevu počela je 26. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Pred zastupnici će se naći informacije o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju „GRASA“ i zaštiti zraka u KS. 

Na dnevnom redu je i odluka da se 5. februar proglasi „Danom sjećanja na sve ubijene u ranjene građane Grada Sarajeva od agresora u periodu opsade 1992.-1995. godine.

Zastupnici će razmatrati i prijedlog odluke o razrješenju dužnosti zamjenika pravobranioca Pravobranilaštva KS te prijedlog odluke i prihvatanju zaduženja između BiH i EBRD-a za projekt energetske efikasnosti  

Na dnevnom redu su i 10 prijedloga odluka o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora i zamjeni nekretnina a sve u svrhu izgradnje Prve transverzale.

Pred zastupnicima će se naći i izvještaj o radu Vlade KS za 20199. godinu, kao i o izvršenju budžeta KS.  


Čelik: Usvojen dnevni red. Avaz

U toku su inicijative u pitanja zastupnika.

Šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović pokrenuo je  inicijativu za promjenu naziva ulica i ustanova koje nose ime po ličnostima povezanim s fašističkim režimom.

U obrazloženju svoje inicijative on je pobrojao ulice i ustanove čija imena trebaju biti promijenjena, a koje prenosimo u nastavku:

U namjeri da Sarajevo ostane visoko uzdignuta čela na strani antifašizma, kao i da svi građani Kantona Sarajevo osjećaju svoje ulice slobodnim od fašista i da svi zajedno budemo ponosni na njihove nazive, molim vas da podržite ovu inicijativu. 

Mustafa Busuladžić, intelektualac koji je podržavao nacističke stavove i progon sarajevskih Jevreja, dobio je dio nekadašnje ulice Fuada Midžića - narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata koji je, nakon što je preživio logor Jasenovac, poginuo u posljednjim danima oslobađanja Sarajeva od ustaša i nacista. Fuad Midžić danas nema svoju ulicu u Sarajevu, a ulica na Breci danas nosi imena Asima Ferhatovića i pet mladomuslimana - Busuladžića, Esada Karađozovića, Fikreta Ploče, Rušida Prgude i Asafa Serdarevića - rekao je Stojanović.

Igor Stojanović. Avaz

- Asaf Serdarević je bio jedan od osnivača organizacije "Mladi muslimani". Priključio se jedinici Muhameda efendije Pandže. Uhapsili su ga i strijeljali partizani u Vitezu 1944. godine. Muhamed efendija Pandža godinama je predsjedavao Merhametom. Bio je jedini hodža u NDH povorci koja je u maju 1941. prošla kroz Sarajevo. Zagovarao je osnivanje SS Handžar divizije i bio glavni tvorac memoranduma Hitleru od 1. novembra 1942. Kasnije je promijenio stavove pa se nakratko priključio partizanima. Nakon rata, sud časti ga je kaznio na 10 godina zatvora.

 Još jedan bosanskohercegovački narodni heroj iz Drugog svjetskog rata je izgubio svoju ulicu - ulica i čikma Ranka Šipke danas se zovu Reisa Fehima Spahe, šestog reis-ul-uleme u vrijeme NDH. Ulice 7. septembra, Prvomajska i Partizanska danas nose ime Sulejmana Pačariza Hodže, pukovnika Hrvatskih oružanih snaga i "junaka iz Hrvatskog Sandžaka".  

Svoje ulice u Sarajevu danas imaju i Husein Đozo, koji je bio imam 28. regimente Handžar divizije. Nakon rata osuđen je na pet godina zatvora i na gubitak građanskih prava. Osman efendija Rastoder, koji je bio optužen za masakre nad civilima, osuđen je i pogubljen kao ratni zločinac. Postoje i dvije ličnosti koje su služile kao administrativci u NDH. Alija Nametak, bio je direktor Hrvatskog državnog kazališta u Sarajevu za vrijeme NDH po kojem je ime dobile jedna od sarajevskih ulica, kao i škola.

Enver Čolaković bio je NDH-ov ataše za kulturu u Mađarskoj, kao i Pavelićev blizak suradnik po kojem je takođe jedna od sarajevskih ulica dobila ime. Poznato je da jedna od sarajevskih opština je namjeravala dati ime po Enveru Čolakoviću, navodi Stojanović - rekao je Stojanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.