UNDP

Počinje realizacija prekograničnih projekata za jačanje regionalne saradnje

Od ukupno 19 projekata iz regije, osam će implementirati organizacije iz BiH sa partnerima iz drugih država

Čestitke na početku realizacije. UNDP

Avaz.ba / Fena

16.6.2020

Osam organizacija iz Bosne i Hercegovine počinje realizaciju projekata za jačanje društvene kohezije i dijaloga, unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

U okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ (DFF) obilježen je početak saradnje sa osam organizacija iz Bosne i Hercegovine koje će implementirati prekogranične projekte, a koji će doprinijeti unapređenju društvene kohezije i dijaloga unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Realizaciju projekata pozdravila je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Mekdonald (Ingrid Macdonald).

- Počastvovani smo da su tako inovativni i angažirani projekti pristigli kroz našu zajedničku inicijativu Dijalog za budućnost, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i institucionalnih partnera u Crnoj Gori i Srbiji. Vidjeli smo tokom ove Covid-ere koliko su solidarnost, uzajamno poštovanje, razumijevanje i raznolikost važni za otpornost društva na krizu, za povjerenje i angažman u zajednici, i koliko veću šansu daju za prosperitetan oporavak društva - izjavila je Macdonald.

Istaknula je kako nije dovoljno samo prigrliti ove vrijednosti, nego da ih treba širiti, jačati i podržati.

Tokom javnog natječaja čiji je cilj bio podržati projekte za unaprijeđenje društvene kohezije i dijaloga, unutar i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije dostavljena su 234 prijedloga iz sve tri zemlje.

Od ukupno 19 projekata iz regije, osam će implementirati organizacije iz Bosne i Hercegovine sa partnerima iz drugih država.

Na značaj spomenutih projekata ukazala je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

- Danas smo označili početak partnerstva sa osam bh. organizacija kojima planiramo osigurati skoro 420.000 KM UN finansijskih sredstava za osam zajedničkih projekata širom Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore za unapređenje društvene kohezije. BiH organizacije doprinose vlastitim sredstvima ovom cilju, ali podjednako je važna njihova kreativna energija, predanost i naporan rad na unapređenju društvene kohezije i dijaloga. Mi u UN vjerujemo da je svijetla budućnost moguća samo ukoliko niko nije zapostavljen niti zaboravljen - izjavila je Nedera.

Čestitke povodom realizacije spomenutih projekata uputila je i predstavnica UNICEF-a u BiH Rovak Kan (Rowak Khan).

- UNICEF  čestita pobjednicima te podržava mlade u BiH da komuniciraju sa svojim vršnjacima u regionu, Srbiji i Crnoj Gori i uče o interkulturalizmu. Ovdje, u Bosni i Hercegovini, želimo promovirati osnaživanje mladih da ostvare svoj potencijal sticanjem vještina 21. stoljeća i stvaranjem boljeg života za sebe i buduće generacije. Nadamo se će mladi biti osnaženi i doprinijeti kvalitetnijem  okruženju u svojim zajednicama i regiji - kazala je Khan.

Šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum je iskazao dobrodošlicu partnerima iz tri susjedne zemlje i pozdravio uspjeh u implementaciji njihovih projekata.

Organizacije u BiH će za realizaciju projekata dobiti finansijska sredstva od UN-a u iznosu od gotovo 420.000 KM, a ukupni očekivani iznos sufinansiranja od BiH organizacija i partnera je više od 155.000 KM.


Čestitke na početku realizacije. UNDP

Lista BiH organizacija čiji su projekti odobreni u okviru DFF poziva - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske da u partnerstvu sa Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović“ iz Čačka i Narodnim muzejem Crne Gore, Cetinje implementiraju projekat „Teritorija kulture“.

Poziv je upućen i Centru za razvoj omladinskog aktivizma, da u partnerstvu sa Otvorenim centrom „BONA FIDE“, Pljevlja implementiraju projekat „Umjetnost demokratije“.

Također, poziv je upućen "East West Centru" Sarajevo da u partnerstvu sa Novi Tvrđava Teatar Novi Sad, JU “Grad Teatar”, Budva implementiraju projekat „Pozorište kao dijalog, kulturna raznovrsnost i interkulturalno razumijevanje“.

Udruženje građana „Nevid teatar“ pozvano je da u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije implementiraju projekat „Obrazovanje kroz igru“, dok je Udruženje žena “Maja” Bratunac pozvano da u partnerstvu sa Udruženje žena „Priroda“ Bratunac, Udruženje žena „Vila“ Ljubovija, i NVO „Kisele Vode“ Bijelo Polje implementiraju projekat „Saradnja i kultura za budućnost“.

Poziv je upućen i Javnoj ustanovi  „Srednja tehnička škola  “Tešanj” da u partnerstvu sa  Tehničkom školom, Čačak implementiraju projekat „Zeleni Zapadni Balkan – bolji Zapadni Balkan“, a Javnoj ustanovi Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo da u partnerstvu sa  Javnom Ustanovom  kulturno–informativni centar ''Budo Tomović'' Podgorica implementiraju projekat  „Glasovi mira“.

Udruženje građana oštećenog vida, Tuzla pozvano je da u partnerstvu sa  Gradskom organizacijom slepih Beograd i Savezom slijepih Crne Gore implementiraju projekat  „Osnaživanje slijepih žena za borbu protiv nasilja, diskriminacije i rodne neravnopravnosti“.

Regionalni program „Dijalog za budućnost“ implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO, uz podršku ureda Rezidentnih koordinatora UN-a u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i uz finansijsku podršku Fonda UN-a za izgradnju mira (PBF), saopćeno je danas iz UNDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.