SKUPŠTINA KS

Kapidžić: Neću potpisati subvenciju od 10.000 nekome ko kupuje stan od 340.000 KM

Novac će se podijeliti mladima kojima je novac potreban, a ne ko god se prijavi, rekao Kapidžić

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

16.6.2020

Sa današnje sjednice Skupštine KS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Nakon što se u proteklom periodu dosta raspravljalo o ukidanju subvencija mladima za kupovinu stana, te je bilo mnogo nejasnoća ko će moći aplicirati, ministar prostoronog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajeva Faruk Kapidžić danas je na sjednici Skupštine KS dao detaljno pojašnjenje.

- Taj projekt se već provlači kroz tri vlade i krenuo je sa 700.000 KM kao početni plan, pa kako je budžet rastao, tako je i za ovu namjenu odvojeno dva miliona KM koja je prošla Vlada usvojila. Bilo je u planu da se 250 mladih subvencira sa 10.000 KM za rješavanje stambenog pitanja. Konkurs je proveden i poslije je 459 učesnika zadovoljavalo kriterije. Potom se napravio rebalans budžeta i povučeno je dva miliona kako bi se subvencionirala kompletna lista - rekao je Kapidžić.

Kapidžić: Došao sam ozbiljno da radim. Avaz

Kako je subvencionirana kompletna lista time je anuliran kompletan projekt subvencioniranja.

- Kompletno bodovanje i sve što je bilo postavljeno kao zdravi dio tog projekta je anulirano i podijeljeno svima ko god se prijavio. Morao sam da tražim spisak i decidno da mi se dostavi koje su to bile cijene notarskih ugovora. Osnova konkusa je bila da ste kupili stan i to donekle shvatam. Ljudi kupe stan koji je neuvjetan i trebaju im subvencije kako bi mogli useliti. 

Desila se anomalija da su na spisku našla 42 kandidata koja su kupili stan koji košta više od 150.000 KM, tri kandidata su platila stanove preko 200.000 KM, a dva više od 300.000 KM. Sada trebam biti u situaciji da potpišem nekome 10.000 KM, a dao je 340.000 za stan. Došao sam ovdje da ozbiljno radim. Ako neko misli da je taj projekt dobar neka dođe da ga potpiše.   

Novac će se podijeliti mladima kojima je novac potreban, a ne ko god se prijavi. Poziv će biti raspisan jako brzo - rekao je Kapidžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.