REAKCIJE

Dodik pisao Sudu u Hagu zabrinut za zdravlje zločinca Mladića

Dodik je naveo da se može zaključiti da je ovakvo stanje dobrim dijelom posljedica loše prakse koja se u pritvorskoj jedinici primjenjuje prema Mladiću

Milorad Dodik. Arhiv

Avaz.ba / Srna

16.6.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu sudiji Karmelu Ađijusu (Carmel Agius), ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN u kojem je izrazio zabrinutost zbog lošeg općeg zdravstvenog stanja presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

U pismu se navodi da je u podnescima odbrane Mladića nekoliko puta ukazano da zdravstvena služba u Hagu ne preduzima elementarne mjere u okviru obavezne medicinske njege kako bi riješili njegove postojeće tegobe u pogledu anemije.

- Nizak nivo hemoglobina ne predstavlja samo opštu prijetnju i opasnost po život, već u dužem trajanju svakako dovodi do smanjenog funkcionisanja i odumiranja moždanih ćelija, a što upravo ima negativan efekat na mentalno zdravlje i sposobnost te osobe. Veoma sam zabrinut, jer se u podnescima odbrane već nekoliko puta ukazuje na okolnost pada kognitivne sposobnosti generala Mladića - istakao je Dodik u pismu. 


Milorad Dodik. Arhiv

Dodik je naveo da se može zaključiti da je ovakvo stanje dobrim dijelom posljedica loše prakse koja se u pritvorskoj jedinici primjenjuje prema Mladiću.

- Vjerujem da je u interesu kredibiliteta i transparentnosti suda, međunarodne pravde, ali i elementarnih prava generala Mladića da se preduzmu sve potrebne mjere kako bi se njegovo fizičko i psihičko zdravlje stabilizovalo - naveo je Dodik.

On je predložio da se, što je moguće prije, dozvoli nezavisnom medicinskom timu, uključujući i ljekare koje će eventualno predložiti tim odbrane, da ostvari potpuni uvid u postojeću medicinsku dokumentaciju, te da se nakon toga Mladić pregleda u bolničkim uslovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.