NSRS

Stanivuković ocjenjivao Šeranića: Malo vi to ministre bolje naučite, ocjena 1

Stanivuković je Šeranića pitao kako je moguće da je 50 respiratora prodato za 15,1 milion KM Fondu zdravstvenog osiguranja RS kada je uvozna cijena iznosila 4 miliona KM

Stanivuković pitao ministra ko je uzeo 11 miliona KM. Screenshot

Avaz.ba

16.6.2020

Draško Stanivuković, poslanik u NSRS, u obraćanju na današnjem zasjedanju, dao je "jedinicu" entitetskom ministru zdravstva Alenu Šeraniću nezadovoljan odgovorom na pitanje o nabavci respiratora.

Stanivuković je Šeranića pitao kako je moguće da je 50 respiratora prodato za 15,1 milion KM Fondu zdravstvenog osiguranja RS kada je uvozna cijena iznosila 4 miliona KM.

Onda je pitao ministra ko je uzeo 11 miliona KM.

Šeranić je rekao da nema obavezu da zna ulazne cijene respiratora te da je uvoznik dužan da to prijavi prilikom carinjenja.

- A koji su nabavljeni, tako da je Fond zdravstvenog osiguranja potpisao ugovore s kompanijama, u okviru onih informacija iz medija, pretpostavljam da za te pitate. To je cijena od 59.550 eura, što je jednako 116.000 KM plus marža od 14 posto plus PDV od 17 posto, što ispada 157.000 KM - odgovorio je Šeranić.


Šeranić je rekao da nema obavezu da zna ulazne cijene respiratora. Arhiv

Stanivuković je zatim poručio Šeraniću:

- Malo vi to ministre bolje naučite, ocjena 1. Ponovite gradivo, upisat ću u dnevnik. Šta je istina ovdje? Tih 50 respiratora, ulazna cijena je 1,8 miliona KM s PDV-om. Prodajna 7,8 miliona KM. Imamo još 120 i kusur respiratora. Molim da to ponovite, da mi odgovorite za naredni čas i na narednoj tački dnevnog reda ću vas to propitati. Sramota da to jedan ministar ne zna - kazao je Stanivuković.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.