BIH I ALBANIJA

Sastali se Turković i Cakaj: U prvom planu otvaranja prometa za robu i ljude u našoj regiji

Mnogo je razloga da budemo što bliže i da razgovaramo o boljim mogućnostima plasmana roba kako bismo našim državljanima u našim državama omogućili jedan lakši, bolji i uspješniji život, kazala Turković

Sa današnjeg sastanka. Fena

Avaz.ba / Fena

16.6.2020

Sa današnjeg sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Bosna i Hercegovina i Albanija su zemlje koje imaju snažnu vezu koju će nastaviti njegovati u budućnosti u cilju boljeg života građana, poručeno je na današnjem susretu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i v. d. ministra za Evropu i vanjske poslove Albanije Genta Cakaja. 

Turković je nakon sastanka izjavila da je sa Cakajem razgovarala o brojnim temama vezanim za dosadašnje postignute sporazume te buduću saradnju BiH i Albanije. Neke od tema sastanka bile su i predsjedavajuća uloga Abanije u OSCE-u, predstojeći samit i regionalna kooperacija .

Turković i Cakaj posebno su se osvrnuli na potrebu otvaranja prometa za robu i ljude u našoj regiji, bez ograničenja. Kako su kazali, u ovim otežanim vremenima to bi doprinijelo pospješenju ekonomija svih zemalja u kojima su iscjepkana tržišta s mnogo restrikcija.

- Mnogo je razloga da budemo što bliže i da razgovaramo o boljim mogućnostima plasmana roba kako bismo našim državljanima u našim državama omogućili jedan lakši, bolji i uspješniji život. Konačan cilj je da ljudima i u BiH i u Albaniji bude bolje, da njihovi standardi života budu viši i da saradnja bude što prisutnija - kazala je Turković te dodala da će naredni sastanak s Cakajem biti održan u Predsjedništvu BiH.

Cakaj je istakao da mu je velika čast biti u Sarajevu te se zahvalio za pomoć koju je BiH pružila Albaniji prilikom zemljotresa u ovoj zemlji. Također je istakao kako je zahvalan ministrici Turković na naporima koje ulažu zajedno u borbi protiv pandemije koronavirusa.

- Glavna aktivnost na početku bila nam je da zaustavimo širenje koronavirusa, a sada u ovoj drugoj fazi ulažemo napore da idemo naprijed, oživimo biznise i poboljšamo naše odnose. Sve aktivnosti radimo s ciljem unapređenja života naših građana i moramo se sada posvetiti vraćanju na noge ekonomije i njenom daljem razvoju - kazao je Cakaj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.