KONSULTACIJE

Održan sastanak sa Satlerom: Bez Revidirane strategije neće biti finansijske podrške EU

Sagovornici su se obvezali nastaviti konsultacije kako bi pronašli rješenje da Strategija kao jedan od 14 prioriteta EU bude u što kraćem periodu usvojena

Satler: Žrtve mogu biti zabrinute. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

16.6.2020

Pronalazak rješenja u vezi usvajanja Revidirane strategije za ratne zločine bila je glavna tema današnje videokonferencije u kojoj su učestvovali specijalni predstavnik Evropske unije za BiH, ambasador Johan Satler (Johann Sattler), ministar pravde BiH, Josip Grubeša, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić i zamjenik ministra pravde BiH, Nezir Pivić.

Ministar Grubeša se zahvalio organizatoru na brzoj reakciji i organizaciji sastanka, te naglasio da je već duži vremenski period isticao značaj Strategije koja čeka dvije godine na usvajanje, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH. 

- Drago mi je da ćemo čuti kako i šta možem učiniti da se ovaj značajan dokument za vladavinu prava napokon usvoji - rekao je ministar Grubeša. 



Grubeša: Strategija čeka dvije godine. Avaz

Ambasador Satler je upoznao prisutne da žrtve mogu biti zabrinute ali da se ta zabrinutost suštinski ne odnosi na Strategiju. Istakao je da bez usvojene Revidirane Strategije neće biti finansijske podrške od strane EU putem IPA sredstava.

Kako je navedeno, Satler je jasno iznio stav da je za Evropsku uniju ovo pitanje od velike važnosti, i ako se ne nađe način da se Revidirana strategija usvoji, Bosna i Hercegovina će se dovesti u vrlo neugodan položaj.


Turković objasnila zašto je glasala protiv. Avaz

Ministrica Turković je upoznala prisutne s razlozima za glasanje protiv Revidirane strategije na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH, i iznijela stavove kojima se približila iznalasku rješenja izlaska iz ove situacije.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je prezentirala presjek rada Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina od 2005. godine do danas, i dala stručni osvrt na Revidiranu strategiju.

Sagovornici sastanka obvezali su se nastaviti konsultacije kako bi pronašli rješenje da Strategija kao jedan od 14 prioriteta EU bude u što kraćem periodu usvojena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.