PANDEMIJA Rješenjem Kantonalnog ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona

Tešanjska bolnica otvorila Covid-odjeljenje, trudnica pozitivna na koronu

Bolnica će primati pacijente s lakšim simptomima, dok će teži slučajevi zaraze biti prebačeni u Zenicu

Avaz.ba / Fena

Jučer dobili rješenje i odmah primili prvog pacijenta

Foto: Arhiv


Rješenjem Kantonalnog ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, Opća bolnica Tešanj od jučer je i zvanično postala druga Covid bolnica u tom kantonu - potvrdio je Feni direktor tešanjske bolnice Hasan Škiljo.

On napominje da će bolnica na svom Odjeljenju za Covid-19 zbrinjavati asimptomatske te pacijente s lakšim simptomima, dok će teži slučajevi zaraze koronavirusom sa tog područja i dalje biti zbrinjavani na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ). 

- Jučer smo dobili rješenje i odmah smo primili prvog pacijenta, a danas će doći još nekoliko pozitivnih pacijenata koji se trenutno nalaze kod svojih kuća. Ne znam koliko pacijenata ima kod kuće, jer o tome brinu Higijensko-epidemiokloška služba i Dom zdravlja Tešanj, koji nam i šalju sve te pacijente - napominje Škiljo. 

Ljekari tamošnje bolnice, u pripremi za porođaj „carskim rezom“, otkrili su da je jedna trudnica pozitivna na Covid-19. 

- Žena je bila bez simptoma, živjela je sa svojom porodicom, ali smo je u pripremi za porođaj testirali i na koronavirus te je bila pozitivna.

Odmah smo stupili u kontakt sa Kantonalnom bolnicom Zenica, gdje je jučer i prebačena te će, u skladu s planom, biti obavljen njen porođaj.

  • Jučer dobili rješenje i odmah primili prvog pacijenta

    Jučer dobili rješenje i odmah primili prvog pacijenta

    Foto: Arhiv


Bit će to druga trudnica koja je zaražena koronavirusom, a koju će u KBZ-u poroditi „carskim rezom“ ginekolog te bolnice - napominje Škiljo, koji dodaje da je zanimljivo da se radi o trudnici koja treba roditi blizance.       

PCR laboratorija OBT-a, ističe Škiljo, svakodnevno radi analize uzetih brisova za utvrđivanje infekcije Covid-19, ali su njihovi kapaciteti nedovoljni da podmire sve potrebe za testiranjem na koronavirus sumnjivih osoba sa svog područja te susjednih općina.

- Kapacitet naše laboratorije je oko 24 uzorka, ali kakvo je stanje sada, izgleda da će nam laboratorija biti potrebnija nego na početku pandemije.

Zato smo pokrenuli inicijativu da se za našu i KBZ nabavi automatski estraktor, čime bi povećali kapacitet na oko 100 uzoraka dnevno. Time bismo olaškali i posao zaposlenim u laboratorijama, koji rade neprekidno - ističe direktor Škiljo.

NA VRH

Podijeli članak na