SARAJEVO Donacija Japana

U BiH stigao japanski lijek koji se koristi za tretman oboljelih od koronavirusa

Ceremonija je održana u prostorijama PHOENIX FARM BiH, kompanije koja će izvršiti skladištenje i prijevoz lijeka do krajnjih korisnika

D. B. / Avaz.ba

Vlada Japana je Bosni i Hercegovini danas je donirala lijek “Avigan“ (favipiravir) koji se koristi za tretman oboljelih od koronavirusa. 

Japan je donirao Avigan u količini neophodnoj za liječenje 100 pacijenata oboljelih od COVID-19 zarazne bolesti. Ovaj japanski lijek oni koristi za liječenje influenze, a pokazao se kao izuzetno djelotvoran u sprečavanju razmnožavanja SARS-COV-2 virusa.

Na ceremoniji prisustvovala i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević te ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto. 

  • Vlada Japana je Bosni i Hercegovini danas je donirala lijek “Avigan“

    Vlada Japana je Bosni i Hercegovini danas je donirala lijek “Avigan“

    Foto: M. Tabaković


Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević ovom prilikom prije svega se zahvalila ambasadoru Japana.

- Broj oboljelih od koronavirusa se širi. Ponovo je u porastu nakon opuštanja mjera. Zahvlni smo na donaciji lijeka, za 100 osoba. Lijek koji se koristi za liječenje infekcija- istakla je Gudeljević.

Ambasador Japana Hideyuki Sakamoto kazao je da je borba protiv koronavirusa dugoročna kako za BiH tako i cijeli svijet.

- U ovom trenutku ne postoji idelan lijek, ali kao jedan od korisnih lijekova ovaj je pokazao pozitivan učinak na liječenje koronavirusa. Ovom prilikom se zahvaljujem Ministarstvu civilnih poslova za saradnju i trud i realizaciju ovog projekta- istakao je Sakamoto.

Ceremonija je održana u prostorijama PHOENIX FARM BiH, kompanije koja će izvršiti skladištenje i prijevoz lijeka do krajnjih korisnika. 

Više o temi Koronavirus

TUZLANSKI KANTON
Novih 11 osoba pozitivno na koronavirus
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na