PREGOVARAČKI PROCESI

Sporazum HDZ-a i SDA o izborima u Mostaru te Domu naroda FBiH i Predsjedništvu

Ključna zamjerka Ustavnoga suda bila je da glas svih birača u Mostaru ne vrijedi jednako u šest izbornih područja

Konačno omogućiti Mostarcima da glasuju. Arhiv

Avaz.ba / Večernji.ba

17.6.2020

S posebnom pažnjom iščekuje se nastavak pregovaračkog procesa između SDA i HDZ-a BiH, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića na kojem bi trebao "pasti" dogovor o Mostaru. 

Oni bi trebali razgovarati o izmjena Izbornog zakona o načinu biranja poslanika za Dom naroda te Predsjedništvo BiH. Očekuje se da će tom dogovoru prisustvovati i ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) te šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u našoj zemlji Johan Satler (Johann Sattler). 

Razlika u vrijednosti glasa ključni je dio dogovora koji je postignut u još ranijim pregovorima s međunarodnom zajednicom, a odnosio se na detalje provedbe presude Ustavnoga suda kojim su osporene odredbe Izbornoga zakona BiH o izbornim propisima i pravilima za Mostar u pogledu popunjavanja Gradskoga vijeća. 

Ključna zamjerka Ustavnoga suda bila je da glas svih birača u Mostaru ne vrijedi jednako u šest izbornih područja. 

Po starome Izbornom zakonu, ali i Statutu, bilo je definirano da svako izborno područje daje po tri vijećnika. Tako je područje jugozapad u Mostaru s oko 25.000 stanovnika, jednako kao i područje jugoistok s oko 4.000 birača. 

Konačno omogućiti Mostarcima da glasuju. Arhiv

Izmjenama je definirano da gradsko područje jugozapad bira 9, Stari grad 8, te da postoji kompenzacijska lista na nivou grada. Presudom Ustavnoga suda problematizirano je i pitanje glasanja stanovnika u središnjoj zoni, koja nije imala status izbornog područja.

U konačni prijedlog izmjena Statuta nije ušao zahtjev za imenovanjem zamjenika gradonačelnika, na čemu je inzistirala lokalna organizacija Stranke demokratske akcije, ali balans u odlučivanju trebao bi se postići supotpisom na donošenje važnih odluka.  

Ovaj dokument usuglasili su čelnici HDZ-a BiH i SDA svjesni da bi u suprotnom mogao reagirati i Ustavni sud BiH donoseći privremeno rješenje jer je to i Sud za ljudska prava pronašao kao recept u slučaju da se lokalne stranke na dogovore.

Na taj način trebalo bi se konačno omogućiti Mostarcima da glasuju na lokalnim izborima i biraju svoja tijela vlasti, što je prvi uvjet koji je i Evropska komisija postavila kako bi BiH stekla kandidacijski status. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.