REAKCIJE

Bakir Nakaš o japanskom lijeku: Možemo očekivati da pokaže najbolje rezultate u liječenju koronavirusa

Ovaj lijek je kao i neki drugi lijekovi, testiran i kao takav je dobio određene preporuke ljekara

Nakaš: O japanskom lijeku za koronavirus. Avaz

Piše: D. B. / Avaz.ba

17.6.2020

Vlada Japana je našoj zemlji danas donirala lijek “Avigan“ (favipiravir) koji se koristi za tretman oboljelih od koronavirusa. Ovaj lijek je doniran u količini neophodnoj za liječenje 100 pacijenata oboljelih od koronavirusa. 

Ova japanski lijek se koristi za liječenje influenze, a pokazao se kao izuzetno djelotvoran u sprečavanju razmnožavanja SARS-COV-2 virusa. Potvrdio je ovo i ugledni bh. infektolog Bakir Nakaš za "Avaz"

Vlada Japana je Bosni i Hercegovini danas je donirala lijek “Avigan“. M. Tabaković

- Vjerujem da lijek nije definitivno potvrđen kao sto posto lijek namijenjen za liječenje ove infekcije. Ovaj lijek je kao i neki drugi lijekovi, testiran i kao takav je dobio određene preporuke ljekara koji su na osnovu svog iskustva procjenili da bi se mogao koristiti kao takav. Vrijeme će biti najbolji pokazatelj ovog lijeka našim građanima - istakao je Nakaš.

Između ostalog, on navodi da se ovaj lijek pokazao da kod ljudi u inostranstvu dovodi do poboljšanja, zapravo da skraćuje bolest te da zbog toga možemo očekivati i da kod bh. građana pokaže najbolje rezultate.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.