SASTANCI

Satler: Nastaviti uspješnu saradnju s Ministarstvom sigurnosti

Naglašena je potreba donošenja akcionog plana za suzbijanje ilegalnih migracija u BiH

Pozitivno je ocijenjen dosadašnji rad policijskih agencija. Ministarstvo sigurnosti

Avaz.ba / Fena

17.6.2020

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Johana Satlera (Johann Sattler), koji je podržao aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH kao i nastavak saradnje dviju institucija.

Apostrofirani su i podržani svi naredni koraci, ranije dogovorene saradnje sa EUROPOL-om koji su bili godinama u zastoju. Odnose se na potpisivanje instrukcije o pitanjima od važnosti za provođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om, slanje oficira za vezu iz BiH u sjedište EUROPOL-a u Hagu i druga tehnička pitanja oko uspostave zajedničke kontakt tačke kao što je preseljenje opreme iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u prostorije Ministarstva sigurnosti BiH.

Razgovaralo se i o gorućoj, problematici migracija. Naglašeno je da se radi o globalnom i kompleksnom problemu, koji podrazumijeva globalna i multiagencijska rješenja. 


Pozitivno je ocijenjen dosadašnji rad policijskih agencija. Ministarstvo sigurnosti

Istaknuto je da se radi o pitanju koje se tiče svih na nivou države BiH, posebno humanitarni aspekt tog problema.

Naglašena je potreba donošenja akcionog plana za suzbijanje ilegalnih migracija u BiH, koji se nalazi u proceduri Vijeća ministara BiH. Razgovaralo se i o angažiranju pripadnika FRONTEX-a, za pomoć sigurnosnim snagama BiH.

- Pozitivno je ocijenjen dosadašnji rad policijskih agencija u borbi protiv migracija, koji se usprkos nedovoljnim kadrovskim i materijalnim sredstvima, uspješno suprotstavljaju tom problemu - saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.