REAKCIJE

Većina iz Skupštine KS poručila Konakoviću: Ili objavi imena ili prestani dezavuirati javnost

Prije 10 dana rekao je da će nemirima smjenjivati Vladu. Treba se dogovriti sam sa sobom. Ako ima ruke šta će mu nemir – rekao je Dević

Konaković: Tvrdi da ima ruke. Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

17.6.2020

Nakon što je jučer Elemedin Konaković najavio smjenu Vlade Kantona Sarajevo, odsnosno poručio da je "osigurana većina koja već sutra može smijeniti Vladu SDA, SBB-a i DF-a, ali da će to biti učinjeno tek nakon lokalnih izbora“ zastupnici većine u Skupštini KS poručuju da se javno objavi tih 18 zastupnika.

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, javno je pozvao predsjednika Naroda i pravde i zastupnika Elmedina Konakovića da odgovori građanima Kantona Sarajevo ko će to glasati za smjenu aktuelne kantonalne vlade. 

- Mi znamo imena i prezimena svih 18 zastupnika većine. Neka on navede imena tih 18 zastupnika koji će glasati za smjenu Vlade sutra ili neka prestane dezavuirati javnost. Riječ je o još jednom predizbornom spinu. Prije 10 dana rekao je da će nemirima smjenjivati Vladu. Treba se dogovriti sam sa sobom. Ako ima ruke šta će mu nemir – rekao je Dević.

Dević: Predizborni spin. Arhiv

Sead Milavica zastupnik Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo ironično odgovara da „ima večinu da smijeni Vučića (Aleksandra, op.a.). 

- Zaista ne vidim te ruke. On priča o tim rukama pola godine i ja ih iskreno ne vidim - rekao nam je Milavica.

Milavica: Zaista ne vidim te ruke. Arhiv

Da je to Konakovićeva izjava za medije i za javnos smatra Zvonko Marić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini KS.

- Ne znam koja je to računica. Govorilo se i prije smjene prethodne vlade da nemamo 18 ruku, pa smo pokazali da ih imamo. Uptavo je Konaković govorio da nemamo 18 ljudi. To je rekao i prije same sjednice, pa se ispostavilo da nije u pravu. Tako nešto izjaviti je vrlo osjetljivo i ja lično to nikada ne bih rekao javno. Neko tu izjavu tumači kao press, drugi kao spin, a treći kao politički, ali i psihološki pritisak na Vladu. Tjeraju ih da samo razmišljaju o takvim stvarima iz razloga što se u političkom životu dešava da ljudi puno spinuju, odnosno da razvlače pamet onima koji rade – rekao je Marić.

Marić: Ne znam koja je to računica. Arhiv

Podsjećamo Konaković je rekao:

- Vladu Kantona Sarajevo možemo smjenjivati već od sutra, imamo ruke. Taj proces bi trajao dva i po mjeseca minimalno. Ljudima je muka od stalnih zastoja i promjena političkih. Fokusirani smo na lokalne izbore, a Vladu KS mijenjamo odmah nakon što uzmemo općine, načelnička mjesta i većine u vijećima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.