ZAJEDNIČKA IZJAVA

Evropski čelnici pozdravili Sporazum o Mostaru

Napominje se da je održavanje lokalnih izbora u Mostaru uvršteno u 14 ključnih prioriteta mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU

Brisel. Avaz

Fena

17.6.2020

Pozdravljamo današnji politički sporazum lidera o izbornom zakonu po pitanju Mostara koji bi napokon omogućio stanovnicima Mostara da nakon 12 godina ostvare svoje pravo glasa na lokalnim izborima - navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU Žozepa Borelja (Josep Borrell) i komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija (Várhelyi) o političkom sporazumu o izbornom zakonu po pitanju Mostara.

Sada očekujemo, dodaje se u izjavi, brzo usvajanje povezanih zakonskih amandmana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u skladu s propisanim procedurama, „te apelujemo na vladajuću većinu da osigura sve neophodne uvjete za održavanje lokalnih izbora diljem zemlje, što uključuje i usvajanje budžeta“.

Napominje se da je održavanje lokalnih izbora u Mostaru uvršteno u 14 ključnih prioriteta mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Što se tiče političkog sporazuma o daljnjoj izbornoj reformi, EU ponovo naglašava potrebu da se u potpunosti adresiraju ključni prioriteti iz Mišljenja kako bi BiH napredovala na svom putu ka prijemu u EU.


Potpisani sporazum. Avaz

U zajedničkoj izjavi se navodi da se pitanja koja se tiču izbora trebaju rješavati u skladu s evropskim standardima, pri tom uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju.

- Ne bi se trebali poduzimati bilo kakvi zakonodavni ili politički koraci koji bi otežali provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanih presuda. Bosna i Hercegovina također treba provesti preporuke OSCE-a / ODIHR-a kako bi unaprijedila demokratski kvalitet izbornih procesa - navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.