NAŠA TEMA

Borci Armije RBiH iz RS-a zaslužuju ista prava!

Finansijskom pomoću obuhvatiti i supruge umrlih demobilisanih boraca, a koje žive u RS i pritom ne rade i nemaju nikakva primanja, kaže Karić

Borci Armije RBiH iz RS-a zaslužuju ista prava!. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

18.6.2020

Borci Armije Republike BiH koji žive na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska zaslužuju ista prava kao i oni koji žive u Federaciji BiH, kazao je za „Avaz“ potpredsjednik Saveza boraca Federacije BiH Munir Karić.  

Dodao je da je Savez boraca FBiH, ministru za pitanja boraca FBiH Salki Bukvareviću dostavio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.



Vlada FBiH

- Prijedlog je dostavljen 9. juna i ministar Bukvarević načelno je prihvatio naš prijedlog. Ministarstvo bi sa prijedlogom izmjena trebalo da ide prema Vladi FBiH, da bi se onda izmjene i dopune Zakona uputile u parlamentarnu proceduru – pojasnio je Karić.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se pomaže i povratnicima u RS-u.

Faksimil prijedloga dostavljenog ministru Bukvareviću. PrintScreen

- Želja nam je da sve pripadnike Armije RBiH obuhvati federalni nivo. Vrlo važno nam je da finansijskom pomoću obuhvatimo i supruge umrlih demobilisanih boraca, a koje žive u RS i pritom ne rade i nemaju nikakva primanja, odnosno nemaju primanja viša od 50 posto minimalne penzije u FBiH. Tražili smo da se izvrše dopune članova zakona koji se odnose na zdravstvenu zaštitu i određene pomoći u slučaju bolesti, da pored demobilisanog borca te benefite imaju i članovi porodice – pojasnio je Karić.  

Na naše pitanje o visini finansijske pomoći, Karić kaže da se pomoć obračunava u odnosu na vrijeme provedeno u oružanim snagama.


Tačan podatak

Karić: Prijedlog je dostavljen 9. juna. Arhiv

- Dakle po 5 KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama s uvjetom da su najmanje godinu dana bili pripadnici oružanih snaga. Trenutno ne postoji tačan podatak koliko boraca Armije RBiH živi na teritoriji RS, stoga ne postoji ni procjena koliko bi dodatno trebalo sredstava. Ipak mi mislimo da će biti dovoljno ovih sredstava koliko se trenutno izdvaja, a to je 50 miliona KM na godišnjem nivou – smatra Karić.

Dodao je da je intencija da se ove izmjene i dopune dogovore i s kolegama iz HVO-a kako bi to bio zajednički prijedlog.

Ispraviti nepravdu

Potpredsjednik Saveza boraca FBiH Karić na je kazao da je vrlo važno i da dođe do izmjena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju FBiH.

- Kako bi se otklonila nepravda koja je učinjena prema demobilisanim borcima koji odlaze u prijevremenu penziju. Trenutno demobilisani borci koji odlaze u prijevremenu penziju dobijaju niže penzije jer im je umanjen koeficijent za vojni staž. Dakle svaki mjesec im se računa sa koeficijentom od 0,5, a ne 1 kao što je to kad je u pitanju normalni radni staž – pojasnio je Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.