U BEOGRADU SE RAZGOVARALO I O KOSOVU

Vučić poklopio Dodika: Srbija podržava teritorijalni integritet BiH

Vučić najavio podršku Drvaru te kazao da Srbija ne namjerava kupiti "Elektroprivredu RS"

Vučić je kazao da je zadovoljan sastankom na kojem se razgovaralo o ekonomskoj saradnji. Tanjug

Piše: Avaz.ba

18.6.2020

Pozicija Srba, što se tiče Kosova je daleko bolja nego prije deset godina. Republika Srpska smatra da smo u BiH slučajno zatečeni, iako se predsjednik Vučić zalaže za teritorijali integritet BiH i mi razumijemo tu vanjsku politiku. Podržavamo Beograd vezano za Kosovo.

To je kazao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kojem su prisustvovali i predsjednica RS Željka Cvijanović i predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Dodao je da Srbija nema potrebe da žuri po pitanju Kosova.

- RS sebe vidi u nacionalnoj integraciji sa Srbijom u budućnosti i to nam ne može niko zabraniti - rekao je Dodik, a zatim ga je prekinuo Vučić kazavši da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i integritet RS u okviru BiH.

Vučić je kazao da je zadovoljan sastankom na kojem se razgovaralo o ekonomskoj saradnji te izgradnji puteva koji vode i prema RS odnosno BiH.

- Saradnja s RS je od posebnog značaja za Srbiju. Ti odnosi su na visokom i ozbiljnom nivou. S ponosom mogu da kažem da podržavamo jedni druge. Otvoreno govorimo o svim pitanjima. Čuvamo leđa jedni drugima. Mislim na ekonomiju. Srbija je pomagala RS kada god je bilo moguće. Nadam se da ćemo moći još više da pomognemo. Čestitam Dodiku i Cvijanović što su uspjeli da održe makroekonomsku stabilnost. Ne znam kako to održavaju, kapa dole - rekao je Vučić.

Kazao je da se razgovaralo o Kosovu i Metohiji, narednim sastancima o tom pitanju, ali i da su ga izvijestili o situaciji u RS i BiH.

Vučić je najavio i podršku Drvaru koju je Dodik zatražio, a ona će se sastojati, kako je rekao, od kombi vozila, respiratora, skafandera i medicinske opreme.

Na pitanje da li Srbija namjerava kupiti "Elektroprivredu RS" Vučić je rekao nikada neće uraditi bilo šta što ne bi bilo u interesu RS te da imaju namjeru da se šire u regionu, ali da su zainteresirani za neke druge elektroprivrede.

- Naša ekonomska snaga će pobijediti. U RS pričamo i o emocijama. Ako bude negativnih emocija nećemo učestvovati. Bilo kakve afere nam nisu potrebne - rekao je Vučić.


Dodik: Srbija nema šta da se brine dok Vučić vodi pregovore o Kosovu. Tanjug

Dodik je rekao da vijest o prodaji "Elektroprivrede RS" potpuna laž te zahvalio Srbiji na podršci, posebno u doba korone.

- Upoznali smo Vučića sa stanjem u BiH, s dolaskom izbora, RS je vršila rebalans budžeta, ali je on stabilan čemu je pomogla i podrška Srbije. Zahvalni smo Vučiću i svim saradnicima za intenzivnu podršku. Razgovarali smo o Kosovu. Uvjeren sam da Srbija nema šta da se brine dok Vučić vodi pregovore. Nema bojazni za bilo kakva odstupanja jer je velika posvećenost Vučića tim pitanjima. Državni nacionalni interesi Srbije i srpskog naroda moraju biti očuvani - rekao je Dodik.

Ponovio je da je stanje u BiH nefunkcionalno bez obzira na uticaj međunarodnog faktora te da u RS treba vratiti prava stečena međunarodnim ugovorom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.