KAD NE BUDE MENE...

Devetnaesta godina bez legendarnog Pjevača: Niko kao Davorin Popović

Ismet Nuno Arnautalić kroz sjetu se sjetio Popovića, kazavši kako su ove godišnjice uvijek teške

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

18.6.2020

Prije devetnaest godina na današnji dan napustio nas je Davorin Popović, muzička, ali i ljudska legenda Sarajeva i pjevač nikad zaboravljenih "Indexa".

Malo ko je imao nadimaka kao on. Davor, Dačo, Pimpek, Pjevač... Neke su mu drugi dali, ali Pjevačem se sam prozvao jer je svoje priče često započinjao "Slušaj, da ti Pjevač nešto kaže...".

Legendarni Davorin Popović. Arhiv

- Kad ne bude mene, kad me skriju paprati, travke i šaš... Kad ne bude mene, ljubit ću je pjesmama svojim i tad - opjevao je Popović u "Baladi".

I zaista, možda njega više nema, ali njegova ostavština je neizbrisiva.

Juna 18. te 2001. godine, Dačo je umro u Sarajevu od raka gušterače. Sahranjen je 20. juna na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Jedan od onih koji zvjerski čuva "Indexe" od zaborava je i Ismet Nuno Arnautalić.

Arnautalić: Zvjerski čuva "Indexe" od zaborava. Arhiv

- Godišnjice su teške. Uvijek se sjetimo Davora. On je stvarno ostavio veliki trag. Bio je vrlo zanimljiva ličnost, orginalna. Svi koji su ga znali, znaju da je bio duhovit, dobar čovjek, a kao pjevač... tu ne treba ništa dodavati. Ali eto, proletješe godine. Sa njim je uvijek bilo anegdota. Uvijek se sjetim kako je bilo teško s njima hodati ulicom, jer na svakih 10 metara bi stao i pričao s nekim. Tako da nam je da pređemo 500 metara, trebao sat - kroz sjetu govori Arnautalić za "Avaz". 

Kaže i da ljudi, kada se sjećaju nečega, sjećaju se kao nešto što je bilo fantastično. A Davorin Popović je bio upravo to - fantastičan.

"Indexi" s Davorinom Popovićem Sarajevo je postalo jedno od najvećih muzičkih centara u bivšoj Jugoslaviji. Arhiv

Dodaje da, kojim slučajem, nije bilo Davorina, bio bi neko drugi, ali niko kao on.

- Bila je to neka energija, iako ne volim upotrebljavati tu riječ. Bila je to mladost željna da se dokaže na neki način. Svi mi smo počeli da slušamo rokenrol, zabavnu muziku i, naravno, počeli učiti da sviramo. Bilo je to teško vrijeme za učenje jer nismo imali prilike nigdje ništa naučiti. Sada gledam ovu mladost, koja ima ogromne, nesagledive mogućnosti. Preko interneta mogu uzeti koju god hoće pjesmu, da skinu harmoniju, pa čak i da preko interneta nauče svirati neki instrument. Mi smo morali sve sami da otkrivamo. Tako da, zahvaljujući tome Sarajevo je i postalo zbog te mladosti, želje i talenta, jedno od najvećih muzičkih centara u bivšoj Jugoslaviji. Bilo bi nešto i Bez Davorina, ali on je ostavio najveći trag - poručuje Arnautalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.