SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA FBIH

Marić: Bilo je otpora na početku istrage o nabavci kineskih respiratora

Respiratori moraju certificirati kako bi se znalo za šta su i kako se mogu koristiti, kaže Stevanović

Marić: Dijelim mišljenje sa doktorom Stevanovićem. PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

18.6.2020

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Dragan Stevanović govoreći o 100 kineskih respiratora koje je nabavila Vlada FBiH kazao je da je Odbor za utvrđivanje činjenica u vezi nabavke 100 respiratora završio svoje posao ne donoseći svoje zaključke.

- Utvrdili smo činjenice, a slijedi rasprava. Odbor se susreo sa otporom od nadležnih institucija, pokušali su da svedu ovu priču na formalne odgovore u par rečenica. 

U daljem toku svi su dostavili prihvatljive odgovore na postavljena pitanja. Svoj lični sud o ovome ja imam, ali kazat ću nešto više o tome u toku rasprave. Svih 100 respiratora su u FBiH, ali još nisu u upotrebi, a prema izjavama Suda i Tužilaštva oni ne predstavljaju prepreku da se oni puste u upotrebu – pojasnio je Stevanović.  

Dodao je da se respiratori moraju certificirati kako bi se znalo za šta su i kako se mogu koristiti.


Stevanović: Utvrdili smo činjenice. PrintScreen

Delegat Zvonko Marić kazao je da je bio član pomenutog Odbora.  

- Dijelim mišljenje sa doktorom Stevanovićem, radili smo u dobroj atmosferi. Ali na početku jeste bilo otpora. Odbor nije bio u mogućnosti da sasluša sve aktere. Imam primjedbu na jednu formulaciju, jer nismo smjeli da zaključujemo u segmentu odgovora ministrice finansija Jelke Miličević koja je odgovorila da nije upoznata na 9 od 10 pitanja. Međutim, nije trebalo to konstatirati već prešutjeti ili reči da taj odgovor upućuje da nije možda upoznata. Najviše smo očekivali od Instituta za mjeriteljstvo, a informacija nije adekvatna jer su kazali da su vještačili na temelju upustava sa interneta, a ne na osnovu upustava koja su obavezna uz proizvod. Prije toga pojavio se ekspert koji je vještačio ove respiratore, za kojeg nikada nismo čuli, a ni ne znamo ko ga je angažirao. Međutim, Institut kaže da treba naći servisera, a to je bila obaveza dobavljača da dobije određenu garanciju, angažira servisera i onog koji će instalirati aparate, a ne da stoje neupotrebljivi u nekom magacinu sada kad se povećava broj zaraženih u Federaciji, što je najveća šteta u svemu – istakao je Marić.

Predložio je da Dom naroda uputi incijativu da se ubrza istraga u ovom predmetu, a uz to se može priložiti i izvještaj Odbora.

- Percepcija javnosti je takva da se desilo nešto zbog nespretnosti, a ostalog dijela javnosti da je riječ o lošoj namjeri. Molio bih sve nas ovdje da ne govorimo da je ovo kriminalna država, trebamo precizirati da li je to vlast, ili ne daj bože narod ili teritorija. Da bi amnestirali odgovorne, zar bi bilo primjreno da kažemo da je teritorija kriva za kriminal koji se dešava u državi i da je kontaminirana kriminalom, a ne vlast. Bilo je ljudi koji su željeli da se u izvještaj unese da su postojali dvostruki ugovori, ali mi nismo imali dokaza za to – kazao je Marić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.