SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA FBIH

Tadić o kineskim respiratorima: Kupili smo i platili Mercedes, a dobili Fiću

U Kriznom štabu nakon njegove reforme nismo imali niti jednog doktora, kaže Stevanović

Tadić: Svi želimo da Tužilaštvo završi ovaj posao. PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

18.6.2020

U nastavku sjednice Doma naroda parlamenta FBiH uslijedila je rasprava o nabavci 100 kineskih respiratora. 

Delegat Dragan Stevanović kazao je da se izvršna vlast ponašala diletantski.

- U Kriznom štabu nakon njegove reforme nismo imali niti jednog doktora, a naknadno je priključen Davor Pehar kao direktor zavoda. Mnogo je potvrda za diletantsko ponašanje Vlade FBiH, ali i Federalne uprave civilne zaštite. Ne postoji niti jedan dokument u kojem se kaže kakvi to respiratori nama trebaju, samo piše da su to invazivni respiratori za odrasle i djecu. Odmah je FUCZ zaključila ugovor sa „Srebrenom malinom“, a da nisu barem ni par dana pokušali da to nabave od nekog drugog. Pa mi ozbiljnije nabavljamo automobile za službenike. „Srebrena malina“ je prvo kupila respiratore pa onda tražila dozvole. Nespojivo mi je da Federalni štab civilne zaštite ne kontaktira bolje s Vladom FBiH, nego to radi FUCZ, očito po stranačkoj liniji. Vlada FBiH nije funkcionisala kako treba, već je bila podijeljena po stranačkoj liniji – pojasnio je Stevanović.

Dodao je da u svakoj normalnoj državi premijer bi podnio ostavku ili tražio da se Parlament FBiH izjasni o tome.


Nastavljena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. PrintScreen

- Predlažem da zatražimo od predsjednika FBiH smjeni Vladu FBiH jer je pokazal delitantizam i da se pokrene procedura izbora nove Vlade – zaključio je Stevanović.  

Delegat Ivo Tadić kazao je da se vidjelo da se nije poštovao zakon kao ni procedure.

- Svi želimo da Tužilaštvo završi ovaj posao, ali ne smijemo zaboraviti kakvi su pritisci bili na Tužilaštvo. Ovo je velika ljaga i smije nam se regija. Sad je stvar Tužilaštva u prvom redu. Čestitam Odboru jer su donijeli jednoglasnu odluku. Kupili smo i platili Mercedesa, a dobili smo fiću – istakao je Tadić.

Delegat Senad Ahmetović predložio je da Dom naroda promjeni naziv Odbora za utvrđivanje činjenica u vezi nabavke 100 respiratora u odbor za provjeru javnih nabavki i produžava mandat do daljenjeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.