MREŽA SPECIJALIZIRANIH TUŽITELJA

Tadić predstavila aktivnosti u oblasti borbe protiv trgovine ljudima

Učesnicima su se obratili i Nelson te Overart

Sa sastanka. Tužilaštvo BiH

Avaz.ba / Fena

18.6.2020

Na sastanku mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima koji je putem video-konferencije održan u Sarajevu prezentirana je aktuelna situacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kao i aktivnosti Mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja u budućnosti.

Učesnicima su se obratili ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric), kao i Šef misije i sub-regionalni koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter fon der Overart (Van Der Auweraert).

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić predstavila je aktivnosti i trenutnu situaciju u borbi protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, međunarodne operacije koje se vode u predmetima trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i aktivnosti koje će biti realizirane u sklopu Mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima.

Inicijalne aktivnosti za formiranje te mreže realizirane su koncem prošle godine, a u okviru Specijalizirane mreže sudjeluju tužitelji i policijski operativci iz institucija s razine države, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Mreža se sastoji od tužitelja i istražitelja iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su kontakt osobe uime institucija iz kojih dolaze, a koji će znatno unaprijediti procesuiranje ovih kaznenih djela, te osigurati aktivnu, brzu i efikasnu komunikaciju u istragama i procesuiranju predmeta iz ove oblasti.


Učesnicima se obratio i Rizvo. Tužilaštvo BiH

Učesnicima se također obratio i Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u okviru Ministarstva sigurnosti BiH Samir Rizvo, koji je govorio o modelu mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja.


U realizaciji navedenog projekta, podršku pružaju Ministarstvo vanjskih poslova SAD, putem Ministarstva pravosuđa, odnosno Programa za razvoj, pomoć i edukaciju tužiteljstava u inozemstvu (DoJ/OPDAT), kao i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) kroz projekt kojeg finansira Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.