SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA FBIH

Delegati usvojili zaključak o nabavci spornih kineskih respiratora

Usvojeni zaključci Odbora za utvrđivanje činjenica u vezi nabavke 100 respiratora

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Fena

Piše: E. H. / Avaz.ba

18.6.2020

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH nakon više od dva sata okončali su raspravu u vezi s spornom nabavkom 100 kineskih respiratora, te usvojili izvještaj o radu Odbora za utvrđivanje činjenica u vezi nabavke 100 respiratora ali bez predloženih zaključaka.

Na kraju usvojen je zaključak da Dom naroda usvaja izvještaj Odbora te ga stavlja na raspolaganje javnosti i svim zainteresiranim institucijama.

Dok se delegati nisu izjašnjavali o samim zaključcima koje je usaglasio Odbor 

Zaključci su bili:  

1 - Na osnovu prikupljenin informacija i rasprave, Odbor je utrdio sljedeće činjenice:

Federalni štab civilne zaštite je na sjednici održanoj 1. aprila 2020. godine odobrio Federalnoj upravi civilne zaštite iznos od 7.000.000 KM za nabavku medicinske opreme i materijala, u uslovima pogoršane epidemioloske situacije uzrokovane pojavom koronavirusa, bez navođenja bilo kakve specifikacije o kakvoj se opremi radi, za razliku od prethodnih sličnih odluka gdje se navodila i okvirna specifikacija materijala i njihova okvirna cijena. Na sva pitanja Odbora komadantica Federalnog štaba civilne zaštite, zamjenica premijera Vlade Federacije BiH i ministrica finansija istovremeno, odgovorila je da nije upoznata. Komadantica Štaba civilne zaštite je izričita da Federalni štab civilne zaštite nije donio nikakvu odluku o nabavci spornih respiratora, a u Odluci Štaba koja nam je dostavljena pod brojem 12-40-6-148-90/20 od 1. aprila 2020. godine u tačci 1. navodi se da se Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava da izvrši nabavku materijala i opreme iz sredstva posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM bez navođenja o kojoj vrsti opreme se radi, za razliku od svih prethodnih odluka štaba gdje se okvirno navode sredstva i mogući troškovi. Naprijed pomenuta Odluka je potpisana „za zapovjednicu Štaba“ Jelku Miličević.


Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Fena

2 - Vlada Federacije BiH je na svojoj sjednici održanoj 2. aprila 2020. godine dala prethodnu saglasnost Federalnom štabu civilne zaštite na utrošak 7.000.000 KM za nabavku medicinske opreme. 1 Vlada Federacije BiH je kao i Federalni štab civilne zaštite, za razliku od prethodnih sličnih odluka, propustila da navede za koju opremu i materijal se planira utrošiti tih 7.000.000 KM. Na istoj sjednici Vlada Federacije BiH je donijela odluku da se Federalnoj upravi civilne zaštite iz tekuće rezerve Vlade prebaci 4.950.000,00 KM u svrhu nabavke sredstava i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije izazavane koronavirusom, ponovo ne navodeći o kojim sredstvima se radi, za razliku od prethodnih sličnih odluka.  

3 - Federalna uprava civilne zaštite je dana 03.04.2020. godine sklopila ugovor o kupoprodaji roba sa „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. za nabavku 100 respiratora ACM812A sa odgovarajućim rokovima isporuke.

4 - 80 od ukupno 100 kupljenih respiratora pristiže na carinsku ispostavu sarajevskog aerodroma dana 25.04.2020. godine, a preostalih 20 respiratora isporučeno je tek naknadno, i to dana 27.05.2020. godine.

5 – „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. u trenutku sklapanja ugovora o kupoprodaji roba čiji predmet su invazivni respiratori ACM812A (100 komada), nije imala odobrenje za promet medicinskim sredstvima i lijekovima niti odobrenje za interventni uvoz, te je tek naknadno podnijela odgovarajuće zahtjeve i dokumentaciju Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

6 - F.H. Srebrena malina d.o.o. je zahtjev za upis u registar firmi koje se bave uvozom i prometom medicinskih sredstava i opreme podnijela dana 23.04.2020. godine kao i zahtjev za interventni uvoz, a saglasnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, na zahtjev Federalno uprave civilne zaštite o potrebi interventnog uvoza, i na osnovu dokumentacije koja je propisana pravilnikom, izdata je dana 27,04.2020. godine (dakle, kada su respiratori već bili piaćeni, i 80 od 100 poručenih bili su na carinskom terminalu aerodroma u Sarajevu). lz navedenog je jasno vidljivo da je Federalna uprava civilne zaštite u momentu sklapanja ugovora, sklopila ugovor sa firmom koja nije imala nikakvu zakonsku osnovu za uvoz medicinske opreme i promet medicinskom opremom.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Fena

7 - lz odgovora Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, vidljivo je da je Krizni štab federalnog ministarstva zdravstva dana 25.03.2020. godine napravio plan potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove uključene u kontrolu, prevenciju i liječenje Covida-19, gdje je specificirana i potreba za 300 „respiratora sa pratećom opremom za odrasle i djecu". U daljem toku nabavke pomenutih respiratora, Federalno ministarsvo zdravstva nije konsultovano.

8 - Prilikom poziva za nabavku respiratora, Federalna uprava civilne zaštite se vodila isključivo ovim dokumentom, i nijedan stručni pojedinac ili tim nije napravio tehničke karakteristike potrebnih respiratora, kako je to uobičajeno u javnim nabavkama, bilo da se radi o redovnom ili hitnom postupku.

9 - lz odgovora Federalnog štaba civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite kažu da je navodno bilo 9 ponuda za nabavku traženih respiratora, uključujući ponudu firme „F.H. Srebrena malina“ d.o.o., ali nam v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite nije mogao dati na uvid fotokopije niti jedne ponude, uključujući izabranog ponuđača, jer ih nema protokolisanih u upravi i on lično ih nije vidio. lz sredstava javnog informisanja u javnosti su se pominjali i tipovi respiratora HCV003 koji su, prema našim informacijama dostupnim na internetu, predviđeni za rad u intenzivnoj njezi bolnica, ali se iz nama dostupne dokumentacije dostavljene od organa Federacije BiH, ovaj tip respiratora nigdje ne spominje.

10 - Prema informaciji Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, po tehničkim karakteristikama koje su im dostavljene na uvid, uvezeni respiratori se mogu koristiti u širokom spektru potreba u transportnim sredstvima, kod postoperativnih oživljavanja, utapanja, toksikoza, strujnih udara, naglih prekida rada srca i disanja. lz tehničke dokumentacije koja je Odboru dostupna putem interneta, također se navodi da su respiratori namijenjeni za prvu pomoć u sličnim situacijama kako to navodi Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, bez navođenja mogućnosti upotrebe za liječenje u jedinicama intenzivne njege bolnice. Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine će svoj definitivni sud moći dati tek nakon direktnog uvida u nabavljene mašine i njihovu tehničku dokumentaciju koja se nalazi uz svaku mašinu. Obzirom na specifičnu situaciju da se trenutno vodi paralelna sudska istraga, Odbor nije bio u mogućnosti obezbjediti lnstitutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine pristup ovoj dokumentaciji i mašinama, te se zadovoljio dobivenim odgovorom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.