ZASTUPNICA SEGMEDINA SRNA-BAJRAMOVIĆ

U SDP-u nema referenduma o koaliciji s Narodom i pravdom, jer koalicija ne postoji

Moj jasan stav o fašizmu, ne može promijeniti nikakav dokument šestorke, a ni četvorke, kaže Srna-Bajramović

Srna-Bajramović: Fašisti na prostorima bivše Jugoslavije nemaju šta tražiti. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

18.6.2020

Unutar Socijaldemokratske partije BiH (SDP) ne postoji bilo kakav pokrenuti referendum za preispitivanje koalicije sa strankom Narod i pravda, jer ta koalicija i ne postoji, kazala je u razgovoru za „Avaz“ zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović.


Inicijativa SDP-a

Podsjećamo, sa zastupnicom Srnom-Bajramović razgovarali smo nakon što je glasovi SDA i Naroda i pravde oborena inicijativa SDP-a da se u Sarajevu uklone fašistička imena i nazivi ulica i institucija. 

- Dakle nije pokrenuta procedura referenduma, jer je politički nelogično da se preispituje nešto što još zvanično nije ni usvojeno na organima SDP-a – pojasnila je Srna-Bajramović. 

Dodala je da priča borbe protiv fašizma, u svim njegovim oblicima i pojavama je trajna obaveza svih SDP-ovih generacija i o toj temi SDP BiH neće nikad prestati da govori, bez obzira što to nekome smeta.

Glas Konakovića i zastupnika iz NiP-a oborili SDP-ovu inicijativu. Arhiv

- Namjera naše inicijative je civilizacijska poruka da fašisti nigdje na prostorima bivše Jugoslavije nemaju šta tražiti na ulicama, školama, trgovima, a idealno bi bilo da jedna takva poruka čišćenja od fašista krene iz Sarajeva. Podsjetit ću Vas da ja već godinama pokušavam kroz Skupštinu KS ukazati na problem naziva škole po Mustafi Busuladžiću jer jednostavno nije dobro da u glavnom gradu BiH imamo nazive škola po fašistima, čime direktno ohrabrujemo fašiste širom BiH da se raspojasaju – naglasila je Srna-Bajramović. 

Jasan stav

Na naše pitanje o njenom ličnom stavu po pitanju da li SDP trebao koalirati sa NiP-om, Srna-Bajramović odgovara da odluku o koaliciji sa bilo kojim političkim subjektom će donijeti organi SDP-a nakon usaglašenih zajedničkih principa političke platforme.

- Pošto ste me konkretno pitali, moram naglasiti kako se nikad u životu nisam ishritreno opredjeljivala o bilo čemu, nego na temelju činjenica šta određena politička saradnja u svom smislu i sadržaju treba da donese građanima. Tako da kad se određene stvari o koalicijama konkretiziraju, dokumentuju i prezentuju organima SDP-a imat ću svoj jasan stav po tom pitanju. NIP je samo jedan od političkih subjekata sa kojim SDP dogovara političku saradnju, tako da ja ne bih uopće svodila odnose političke alternative vlasti na odnos SDP i NIP-a – istakla je Srna-Bajramović.

Nikakav papir ne može promijeniti stav o fašizmu

- Želim vas podsjetiti da je duga historija mojih ličnih političkih odnosa sa predsjednikom NiP- a Elmedinom Konakovićem, gdje ste mogli posvjedočiti različitim iskustvima u raspravama o mnogo tema koje nisu bile baš kompatibilne, međutim nikad svoj personalni odnos neću staviti ispred interesa građana. Također, moji nastupi i u koaliciji šestorke nisu bili sluganski, niti će biti u bilo kakvoj budućoj koaliciji. Na kraju, zaključit ću vrlo direktno, moj jasan stav o fašizmu, ne može promijeniti nikakav dokument šestorke, a ni četvorke – kategorična je Srna-Bajramović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.