PREŽIVLJAVANJE KRIZE

Turistički privrednici predložili mjere: Ekskurzije isključivo u BiH, hitno otvoriti granice...

Zajedničkim snagama spasiti turizam u BiH i vratili mu status vodeće privredne grane u razvojnom smislu

Predloženo 20 mjera. Avaz

Avaz.ba

18.6.2020

Set mjera kojima bi se pomoglo sektoru turizma i privrednicima u turizmu upućen je predstavnicima vlasti u Kantonu Sarajevo. Kako je navedeno u zahtjevu Udruženja turističkih privrednika u BiH, usljed pandemije koronavirusa, sektor turizma i privrednici u turizmu pogođeni su do te mjere da je opstanak ove privredne grane doveden u pitanje. Istakli su kako je više nego ikad, neophodna saradnja sa resornim ministarstvima na više nivoa vlasti, kako bi zajedničkim snagama, znanjem i trudom, pokušali spasiti turizam u BiH i vratili mu status vodeće privredne grane u razvojnom smislu. 

Vodeći domaći turistički stručnjaci i dugogodišnji turistički radnici, uz podršku široke turističke zajednice, okupljeni u Udruženje turističkih privrednika u Bosni i Hercegovini, predlažili su set od 20 mjera, tažeći njihovu hitnuimplementaciju. 

1. Omogućiti subvencioniranje iznosa minimalnih plata radnika i pripadajućih doprinosa za privredna društva u turizmu, prema trenutnom broju radnika u privrednim društvima. Navedenu subvenciju osigurati najmanje do kraja 2020.godine.

2. U okviru procesa rehabilitacije i povratka turističkih radnika na radna mjesta, osigurati subvenciju plata i doprinosa radnika iz Kompenzacijskog Fonda FBiH, u saradnji sa Zavodima za zapošljavanje.

3. Privrednim društvima u turizmu osigurati subvenciju 100 posto iznosa za troškove vode, struje, gasa, odvoza smeća (režijski troškovi), nastalih u periodu od 01.04.2020. pa sve do 01.04.2021.godine.

4. Oslobađanje od plaćanja svih javnih davanja po tipu parafiskalnih nameta (TV taksa, taksa na istaknutu reklamu, i slično), do 01.04.2021.godine. Zadržati obavezu plaćanja takse koju privrednici u turizmu plaćaju prema Turističkoj Zajednici Kantona Sarajevo.

5. Odobriti odgađanje plaćanja PDV-a sve dok ne ne naplate izdati računi. Po zahtjevu privrednog društva, omogućiti povrat PDV-a za sve račune koje su izdati prema kompanijama koje su, zbog koronavirusa a prije plaćanja istih računa, bankrotirale, i od kojih, samim tim, nije moguće naplatiti nastalo dugovanje.

Hitno otvaranje državnih granica do 25. juna. Avaz

6. Dodijeliti prioritetni status turističkim privrednicima za dobijanje beskamatnih kredita, sa grace periodom od godinu dana, iz Garantnog fonda vlade FBIH, kao i subvencioniranje kamata na već postojeće kredite.

7. Osigurati sredstva za subvenciju troškova koji nastaju usljed obaveznih nabavki sredstava i aparata za provođenje higijensko epidemioloških mjera, naloženih od strane Federalnog Kriznog štaba. Osigurati namjenska sredstva u svrhu nabavke navedenih stavki, u vidu jednokratne pomoći. Predloženi način obračuna: - Za hotelijere, hostele i sličan smještaj osigurati po 5,00 KM po sobi mjesečno, za period od 01.06.2020. do kraja 2020.godine. - Za ostale djelatnike u turizmu po 1000,00 KM po poslovnoj jedinici.

8. Turističkim agencijama koje se bave "incoming" aktivnostima i hotelijerima dodijeliti status izvozne privredne grane.

9. Uvođenje vrijednosnih vaučera za aranžmane i avio karte uplaćene do 15.03.2020, sa mogućnošću korištenja do 31.12.2021. godine, kao garancija građanima da će moći iskoristiti uplaćeni novac, uz napomenu da se vaučer može iskoristiti za istu destinaciju za koju je novac inicijalno uplaćen.

10. Donijeti odluku da se školske ekskurzije do kraja 2021. godine realiziraju isključivo na području BiH, kako bismo ojačali BiH turizam posjetama naših građana.

11. Donijeti odluku da se svi kongresi, obuke, edukacije, sastanci, koji su u organizaciji državnih organa realiziraju na području BiH.

12. Produženje važenja registracija autobusa, obaveznih, AO i kasko osiguranja autobusa i ostalih prevoznika, za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti plus 6 mjeseci.

13. Osigurati prevoznicima pravo na oslobađanje od plaćanja akciza na gorivo do sredine 2021.godine (godinu dana od proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH).

14. Osigurati prevoznicima pravo na točenje "plavog dizela" po uzoru na uredbu vlade RS, po normi oktanizacije min eur 4.

Produžiti važenja registracija autobusa. Avaz

15. Omogućiti prevoznicima prijenos AO obaveznog osiguranja, za period od proglašenja pandemije do kraja iste (period kada se prevozna sredstva ne koriste).

16. Omogućiti trajnu liberalizaciju viznog režima za sve građane sa statusom rezidenta u Arapskim zamljama Perzijskog zaliva, prema modelu iz Crne Gore, što bi omogućilo lakši priliv turista iz ovih zemalja u našu zemlju.

17. Na zahtjev brojnih turističkih agencija, ukinuti preduslov članstva u Udruženju Turističkih Agencija (UTA) u Zakonu, za dobivanje licence za turističke agencije.

18. Analizirati strukturu iznosa aerodromske takse, te isti revidirati i smanjiti ukidanjem komponenti koje ne doprinose razvoju Međunarodnog Aerodroma Sarajevo, već su usmjerene ka budžetima drugih aerodroma.

19. Olakšati pristup "low cost" avio kompanijana Međunarodnom Aerodromu Sarajevo, kako bismo omogućili bolje povezivanje naše zemlje za više destinacija širom svijeta.

20. Hitno otvaranje državnih granica, najkasnije do 25.06.2020.

Udruženje predstavlja turističke radnika iz cijele države, a u narednim danima planiralo je niz zahtjeva i aktivnostima prema predstavnicima svih nivoa vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.