SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA FBIH

Novalić poslao Zukića da se umjesto njega pravda pred delegatima

Vrlo je neadekvatno i kasno angažirana struka u procesu planiranja nabavki, kaže Stevanović

Ministra razvoja FBiH Amir Zukić obratio se delegatima. PrintScreen

Piše: E. H./ Avaz.ba

18.6.2020

U nastavku sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, delegati su započeli raspravu o mjerama Vlade FBiH sa pregledom dostavljenih informacija o nabavkama od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće, a posebno medicinske opreme od 16. marta 2020. godine.

Premijer Fadil Novalić ovlastio je ministra razvoja FBiH Amira Zukića da ga mijenja na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Obraćajući se delegatima, Zukić je kazao da Vlada FBiH je krajem januara započela sa donošenjem mjera.

- Od početka doneseno je više od 50 mjera. U zdravstvenom dijelu visoko smo ocijenjeni od Svjetske zdravstvene organizacije. Kad je riječ o ekonomiji oporavak će biti duži. Dana 16. marta na sjednici Vlade FBiH proglašeno je stanje nesreće – istakao je Zukić.

U nastavku svog izlaganja ministar Zukić nastavio je nabrajati pojedinačne odluke koje je donijela Vlada FBiH u toku trajanja stanja nesreće na području Federacije BiH.

- Na pomenutoj sjednici raspravljano je o nabavci medicinske opreme, a pozvani su i predstavnici Agencije za javne nabavke, a kako bi i oni dali svoje mišljenje – pojasnio je Zukić.

Ovom prilikom pročitao je sve odluke koje je Vlada FBiH donijela o odobravanju sredstava za nabavku potrebne opreme.

- FUCZ je zadužena da kontinuirano Vladi FBiH dostavlja izvještaje o nabavkama koje provodi. Njihova informacija je bila nepotpuna, pa je vraćena nakon čega je suspendovan direktor FUCZ-a Fahrudin Solak. A Uprava je zadužena da do 18. maja dostavi odgovore na sva pitanja koja su postavili ministri na sjednici – kazao je Zukić.


Kadribegović pročitao izvještaj. Arhiv

V.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović obraćajući se delegatima kazao je da je Vlada FBiH obavještena o provedenim postupcima javnih nabavki.  

- S tim u vezi Vlada FBiH je na sjednici 14. maja isti izvještaj razmatrala. Vlada FBiH i FUCZ su u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzeli značajne mjere – istakao je Kadribegović.

U nastavku izlaganja Kadribegović je nabrojao sve odluke o izdvajanju sredstava za javne nabavke.

- Nažalost sve ono dobro što je urađeno stavljeno je u drugi plan – zaključio je Kadribegović.

Delegat Dragan Stevanović (SDP) ovom prilikom problematizirao je sastav Kriznog štaba FBiH, u kojem kako kaže nije bilo ljekara.

- Vrlo je neadekvatno i kasno angažirana struka u procesu planiranja nabavki koje su nam bile potrebne. Niko nije pitao koja vrsta testova nam treba. Javne nabavke su vrlo netransparentne, a sve glavne smo radili preko firmi koje za to nisu registrirane. Čini mi se da se više koristio institut ličnih poznanstava, pa se tako desilo da smo prve testove nabavili preko kompanije koja se bavi preradom drveta. A kad bolje pogledate vidjet ćete u kojim su odnosima vlasnici te firme s nekim istaknutim političkim ličnostima – naglasio je Stevanović.

Dodao je treba temeljito rekonstruirati Federalnu upravu civilne zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.