SAMI U SVOJOJ PATNJI

Ožiljci koji nikada ne zarastaju: Žrtve seksualnog nasilja u ratnim vremenima

Između 20.000 i 50.000 žena i muškaraca silovano je ili seksualno zlostavljano tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

19.6.2020

Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktima obilježava se 19. juna. Ovaj dan je podsjetnik da deklarativne izjave nisu dovoljne.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, između 20.000 i 50.000 žena i muškaraca silovano je ili seksualno zlostavljano tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Iako je u BiH postignut značajan napredak, u poređenju sa susjednim zemljama, brojne prepreke preživjelima onemogućavaju da traže i ostvare svoja prava. 

Postavlja se pitanje - zašto se preživjeli u ratnom seksualnom nasilju još suočavaju sa sistemskim problemima 25 godina nakon rata?

Stigma koju nameće društvo, teška psihološka pitanja zbog neliječene traume, nedostatak informacija o tome kako se kretati pravnim postupkom, nedostatak sredstava za plaćanje pravne pomoći, počinitelji koji i dalje žive u istim zajednicama - ovo su samo neke od prepreka koje odvraćaju preživjele da otvoreno govore o zločinima koje su pretrpjeli. To postaje očigledno po poražavajućoj činjenici da je za svakih 15 do 20 slučajeva ratnog seksualnog nasilja prijavljen samo jedan.

Za svakih 15 do 20 slučajeva ratnog seksualnog nasilja bude prijavljen samo jedan. Ilustracija

Međutim, čak i kada odluče potražiti pravdu na sudu, preživjeli se suočavaju s problemima često uzrokovanim složenim i nefunkcionalnim pravosudnim sistemom u BiH, koji nedovoljno štiti prava i dostojanstvo žrtava. Iza toga stoje političke blokade i nedostatak resursa, što dovodi do činjenice da žrtvama ne pruža potpun i učinkovit pristup pravdi, istini i naknadama. Iako je država BiH odgovorna za jamčenje ovih osnovnih prava, kako bi se preživjelima pomoglo u prevladavanju nezamislivih trauma i omogućilo im da izgrade novi život.

"TRIAL International", organizacija osnovana 2002. godine u Ženevi, sa mandatom da stavi pravo u službu žrtava međunarodnih zločina, već dugi niz godina radi na poboljšanju položaja preživjelih i bori se za njihova prava, zalažući se za sistemska rješenja. Organizacija je pružila pravnu podršku 36 preživjelih u ratnom seksualnom nasilju. Zahvaljujući njenim naporima, devet počinitelja pripisano je odgovornosti za zločine koje su počinili.

Uprkos značajnom napretku posljednjih godina, problemi s kojima se preživjeli suočavaju i dalje najčešće nisu riješeni. Na svim je pojedincima, organizacijama i institucijama da podignu svijest o svojim pravima, posebno borbom protiv nekažnjivosti počinitelja i uklanjanjem stigme, što bi vratilo povjerenje žrtava u pravosudni sistem i društvo u cjelini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.