SPORAZUM NA METI KRITIKA AKTIVISTA

U Mostaru se pitaju: Zbog čega se izborna pravila nisu mogla donijeti ranije

Izbjegli situaciju da Ustavni sud BiH donese privremeno rješenje, navodi Baralija

Mostar: Bez izbora od 2008. godine. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

19.6.2020

Politički sporazum koji su u srijedu potpisali predsjednici SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a kojim se nakon 12 godina omogućava održavanje lokalnih izbora u Mostaru, uprkos toj činjenici, nije izazvao posebno oduševljenje javnosti. 

Iako će Mostarci, nakon što ovaj dogovor o novim izbornim pravilima prođe neophodnu parlamentarnu proceduru, napokon moći ostvariti svoje osnovno demokratsko pravo, ipak, mnogi nisu oduševljeni činjenicom što su samo dvije stranke učestvovale u političkim pregovorima za iznalaženje višegodišnjeg problema.


Obiman materijal

Upravo se to pitaju u nevladinom sektoru, ali i ne kriju razočarenje zbog toga što se takav dokument nije mogao ponuditi prije osam godina.

- Kako je, dakle, moguće da prije osam godina isti ovakav sporazum, koji je napisan u svega u tri dana, a to se vidi iz onoga što sam pročitao, jer to nije neki obiman materijal što znači da je vrlo brzo kreiran, da je bilo puno „copy- paste“ i da je popravljen samo u nekim detaljima, nije mogao izaći? Jer, mi bismo tada imali sve ispunjene stvari kada je riječ o ljudskim pravima i našim pravima kao građanima . Neko za to mora odgovorati-kazao nam je Husein Oručević, član Mreže NVO „Naše društvo“. 

Oručević: Brzo kreiran. Avaz

Marin Bago, predsjednik Udruženja za kvalitetu življenja "Futura", mišljenja je kako svako ko je pročitao potpisani Sporazum može reći da su bilo kakve emocije nepotrebne.

- Tužno je što je taj Sporazum dobio potporu međunarodne zajednice i što se nas tiče, to je smijurija. Mogli su prije osam godina isto to potpisati i, praktično, potvrđuje se sve ono što govorimo, a to je da je i HDZ-u i SDA odgovoralo stanje bez izbora - naveo je Bago. 

Bago: Nepotrebne emocije. Avaz

Za Irmu Baraliju, koja je presudom Suda u Strazburu dobila tužbu protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru, potpisivanje Sporazuma nije bilo historijski trenutak, već, kako je navela, historijski pokazatelj ljubavi između koalicijskih partnera, SDA i HDZ-a BiH.

Pravila igre

Baralija: Zavrtanje ruku. Avaz

- Te dvije stranke su učinile sve da u tzv. sudijskoj nadoknadi, ipak, potpišu nešto kako bi izbjegli situaciju da Ustavni sud BiH donese neko privremeno rješenje, koje bi im promijenilo pravila igre. Sigurna sam da do ovog ne bi došlo da nije bilo presude i roka koji teče, ali i „zavrtanja ruke“ od međunarodne zajednice – istaknula je Baralija.


Konsocijacijski model

Sitarski: Oprezna nada. Avaz

Milan Sitarski, politički analitičar, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma, ali je kazao kako još ima opreznu nadu.  

- I do sada su oglašavani neki sporazumi za koje se kasnije ispostavljalo da u nekim detaljima leže razlozi za njihovo nesprovođenje, ali svakako pozdravljam to što je došlo do dogovora. Naravno, do toga je trebalo doći mnogo ranije, jer od posljednjih izbora u Mostaru je prošlo 12 godina. Očigledno je bilo preveliko nepovjerenje između stranaka koje su pregovarale, ali se sretna okolnost ogleda u činjenici da su, konačno, predstavnici međunarodne zajednice izašli ususret tim snagama koje traže konsocijacijski model za Grad Mostar - kazao je Sitarski. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.