AKCIJA TRANSFER

Poznat identitet osumnjičenog za prevaru tešku šest miliona KM

"Dnevni avaz" iz izvora bliskih istrazi saznaje da je uhapšen Bego Agić. Skupa s njim uhapšena je još jedna osoba, ali je na kraju puštena na slobodu

M. Aščić / Avaz.ba

SIPA uhapsila dvije osobe, jedna puštena

Foto: Avaz


Tužilaštvo BiH zatražilo je danas od Sudu BiH određivanje jednomjesečnog pritvora za osumnjičenog kojeg je SIPA uhapsila prije dva dana u akciji kodnog naziva "Transfer".

Iz Tužilaštva je pojašnjeno da su aktivnosti u ovom predmetu usmjerene na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih da su počinile visokosofisticarane oblike finansijskih prevara. 

U radu je ostvarena saradnja s Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kao i bankama s područja EU - rečeno je iz Tužilaštva BiH. 

" Dnevni avaz" iz izvora bliskih istrazi saznaje da je uhapšen Bego Agić. Skupa s njim uhapšena je još jedna osoba, ali je na kraju puštena na slobodu.

  • SIPA: Istražitelji sve zadokumentirali

    SIPA: Istražitelji sve zadokumentirali

    Foto: Avaz


Istražitelji su došli do dokaza da su osumnjičeni krivotvorili bankovne naloge za uplate te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sustave kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inozemstva, na račune više građana u Bosni i Hercegovini, koji su uz određenu naknadu takav novac podizali i predavali osumnjičenima.

Sumnja se da su obavili, kako nam je nezvanično rečeno, prevaru tešku šest miliona maraka.

- Kako bi u počinjenju kaznenih djela bili što manje uočljivi, osumnjičeni su uglavnom krivotvorili dokumentaciju za uplate u iznosu do 10.000 eura, kako finansijske transakcije ne bi bile upadljive istražnim organima. Još uvijek se istragom utvrđuje iznos nezakonite imovinske koristi, ali se svakako radi o višemilionskim iznosima, realiziranim putem višestrukih uplata sa krivotvorenim nalozima.

NA VRH

Podijeli članak na