STAV O MOSTARSKOM SPORAZUMU

Lagumdžija: Ovo što su potpisali SDA i HDZ ne može se provesti, a ne mogu da vjerujem da oni to ne znaju

Iza ovog krije nešto što su meni Čović i rahmetli Sulejman Tihić nudili 2008. godine, a to je da krenemo u formiranje zajedničke vlasti koja bi, kako mi je tada rekao predsjednik HDZ-a formiranjem trećeg entiteta za geografskim dikontinuitetom, kaže

lagumdžija: Da bi se sporazum zaustavio mora doći do raskola u SDA. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

19.6.2020

Sporazum o Mostaru je prevara, a prije svega zato što se uopće ne može provesti, kazao je za „Avaz“ bivši ministar vanjskih poslova BiH i nekadašnji lider SDP Zlatko Lagumdžija.  

- Dakle ovo što su potpisali SDA i HDZ ne može se provesti, a ne mogu da vjerujem da oni to ne znaju. Sporazum ima tri dijela, ja to zovem trofazni sporazum ili trofać sporazum kako bi se u Sarajevu reklo – pojasnio je Lagumdžija.  

Dodao je da prva faza je moguća i ona će se provesti jer se radi se o izmjenama Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na izbore u Mostaru.

- Da bi se sporazum zaustavio mora doći do raskola u SDA, Draganu Čoviću očigledno to odgovara, a Milorad Dodik će uvijek podržati Čovića. Ova trojka ima sasvim dovoljno ruku da to provede. Ova faza je najbolji dio sporazuma, ali ni blizu nije dobra. Model koji su izabrali nije dobar, ali nije ni katastrofa. Modeli u kojima su se oni kretali su u pet deka. Jasno je da u Mostaru ima oko 50 posto Hrvata, oko 45 posto Bošnjaka i 5 posto Srba. Izborne jedinice koje su predstavljene rađene su u skladu sa brojem stanovnika. Dakle to se može prihvatiti, a problem je što SDA i HDZ psihološki dijele Mostar na SDA i HDZ Hrvate i Bošnjake. Konsekvenca toga je katastrofa po Mostar pa onda po sve nas zajedno – istakao je Lagumdžija.   

Prema njegovim riječima, druga faza sporazuma podrazumijeva donošenje novog statuta grada Mostara.



Lagumdžija: Sad se trebamo mobilizirati da zaustavimo drugu i treću faze. Arhiv

- Taj dio je neprihvatljiv, on podrazumijeva izbor gradonačelnika i jednog dogradonačelnika. A priča se i o poziciji savjetnika koji će biti Srbin. Priča se o jezičku na vagi koji će biti jako važan. Taj koncept jezička na vagi je problematičan jer u jednoj zajednici kao što je Mostar i BiH od jednog naroda traži se da bude jezičak na vagi u sukobu dva naroda. To je loše za sva tri naroda. Smrznuo sam se da je njima bila vadiona taj jezičak na vagi – naglasio je Lagumdžija.

Ovom prilikom istakao je da treća faza podarzumijeva kompletnu reformu izbornog zakonodavstva.

- To je najveća prevara, tačnije radi se o tačci dva sporazuma u kojem se navodi da će se pristupiti implementaciji počevši sa izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao legitimni izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno političkim razinama, u Predsjedništvu i domovima naroda. Oni imaju namjeru dakle da nam uvedu legitimne Bošnjake i Hrvate na svakom nivou, dakle od opštine pa naviše. To znači da se iza ovog krije nešto što su meni Čović i rahmetli Sulejman Tihić nudili 2008. godine, a to je da krenemo u formiranje zajedničke vlasti koja bi, kako mi je tada rekao predsjednik HDZ-a formiranjem trećeg entiteta za geografskim dikontinuitetom. Ja sam njemu tad u Golf klubu u Sarajevu odgovorio da taj svoj entitet napravi na internetu ili još bolje Facebook grupu. Znam da je odlično znao šta je internet, ali nisam siguran da je u to doba baš najbolje znao šta je Facebook. Ipak je Facebook tada bio mali, a njihovom sporazumu ne smijemo dozvoliti da postane veliki – ispiričao je Lagumdzija.

Prema njegovom mišljenju sad se treba skrenuti pažnju upravo na drugu i treću faze ovog sporazuma.

- Sad se trebamo mobilizirati da zaustavimo drugu i treću faze, a to možemo uraditi tako što u Mostaru SDA i HDZ neće imati dvotrećinsku većinu. Dakle trebaju se aktivirati svi koji vole Mostar i ovu zemlju. Trebamo imati jasan put do treće obale u Mostaru i trećeg puta za Bosnu i Hercegovinu. Ovdje se radi o daljoj etničkoj podjeli BiH, ali u institucionalnom smislu – zaključio je Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.