NA LICU MJESTA

I Ranko Ostojić na Tjentištu: Ovdje je poginulo 7.500 partizana, sramota je sramiti se Sutjeske

Sloboda, jednakost i ravnopravnost su stvari oko kojih se trebaju okupiti svi u BiH

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

20.6.2020

Položeno cvijeće na spomenik - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Malobrojniji nego prethodnih godina antifašisti su na Tjentištu obilježili 77. Godišnjicu Bitke na Sutjesci. Kraj spomen kosturnice u kojoj su sahranjeni učesnici jedne od najznačajnijih bitaka iz Drugog svjetskog rata, te evocirana sjećanja na slavne dane partizanske borbe, kada je vojska pod komandom Josipa Broza Tita uspjela probiti obruč višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. 

Posjete Dolini heroja i sličnim mjestima Ramizu Smajiću iz Sarajeva puno znače, jer i njegov je otac bio partizan. – Svaku manifestaciju posjetim, puno mi znači, privržen sam ovome i ne bih ova mjesta dao nizašto. Nema prepreke da ne bih došao, iako je teška situacija. Teško je da se ujedinimo, jer vidiš kakve su ove stranke, a malo je omladine koja zna šta ovo znači – kaže Smajić.

Upravo ideje NOB-a, kaže predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić, trebaju biti inspiracija za okupljanje svih antifašista danas. – Svi građani i narodi BiH i šire trebaju biti okupljeni oko tri jednostavne stvari. Slobode, u najširem smislu riječi, jednakosti i ravnopravnosti svih i svugdje. Ako se oko toga okupimo sve one razlike koje nam naši protivnici nameću kao glavne teme otići će u zapećak i ova zemlja, i sve zemlje nastale raspadom Jugoslavije, imaće sretniju budućnost – dodaje Đulić.

Brojne delegacije iz susjednih zemalja nisu uspjele stići na Tjentište zbog mjera koje su poduzete zbog suzbijanja širenja korona virusa. Jedna od rijetkih stigla je iz Dalmacije.

– Ovdje smo da odamo počast herojima, jer Sutjesku su Dalmatinci natopili svojom krvlju. Od oko 7.500 partizana koji su poginuli ovdje, 3.074 je bilo iz Dalmacije. Mislim da je stvar vrlo jednostavno. Sramota je ovo za sve zemlje. Ne govorim samo o Hrvatskoj, koja se srami Sutjeske, srami se svojih poginulih 1943. koji su preokrenuli tok rata i oslobodili svoju zemlju. To je sramota i Hrvatske i svake zemlje koja misli da treba, umjesto na stranu onih koji to slave kao pobjedu nad fašizmom, svrstati među poražene – kazao nam je Ranko Ostojić, poslanik SDP-a u Hrvatskom saboru i predsjednik SDP-a Dalmacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.