"AVAZOVA" PATROLA U NEUMU

U jedinom bh. gradu na moru maske niko ne nosi, cijene kao i lani

Vrlo malo gostiju nikoga ne iznenađuje, a mnogi ugostiteljski i trgovački objekti još ne rade

Nermin Demirović / Avaz.ba

Prvi dan ljeta Neum je dočekao s veoma malim brojem gostiju, posebno kada se uzme u obzir da je u ovo doba godine već važio za grad na čijim se plažama "vodila borba" za postavljanje peškira. 

Pandemija je očigledno učinila svoje i, kako kažu ugostitelji u Neumu, nisu iznenađeni jučerašnjim malim brojem gostiju.

- Spašava se ono što se može, sezona će sigurno biti slaba - kaže nam konobar u jednom ugostiteljskom objektu.

A kada smo već "postali bliski", upozorio nas je da je "voda s česme nešto mutna", tek toliko da budemo oprezni.

S druge strane, opreza zbog koronavirusa nema nigdje. Masku ste slobodno mogli zaboraviti kod kuće, jer gotovo ih nema na ulicama, a baš u rijetkim slučajevima ih koriste prodavači.

Opreza nigdje

  • Maske skoro niko ne nosi

    Maske skoro niko ne nosi

    Foto: Avaz


Juni je, ljeto je, nema gostiju, nema gužvi, ali nema ni popusta. Ako ste zaštitnu masku mogli zaboraviti, novac ne smijete nikako. Cijene su kao i lani. S obzirom na mutnu vodu s česme, u ugostiteljskim objektima ćete flašicu vode od 2,5 decilitara platiti isto toliko maraka.  

Najjeftinija kafa je dvije KM, a gazirani sokovi ne ispod 3. Naravno, svime se možete opskrbiti u znatno jeftinijim trgovinama.

Bolji dani

Tamo, to je sigurno, nećete moći ručati, recimo, morske plodove. Za porciju lignji s prilogom u nekom od neumskih ugostiteljskih objekata platit ćete između 13 i 15 KM.

Ako ste, ipak, više ljubitelj kod nas tradicionalnijeg roštilja, za porciju ćevapa platit ćete 8-9 KM, s tim da ćete se morati raspitati o kojem se mesu radi, jer to nije naglašeno.

Uglavnom, počela je sezona, a Neum čeka bolje dane. Nadati se da će oni brzo stići, a s njima i bolja usluga. Stranaca nema, a stvar mogu popraviti samo bh. građani, pa je nekako utisak da bi se o gostima moglo nešto više brinuti.

Da bi, za razliku od onoga što smo vidjeli, oni koji rade u Neumu mogli nekada znati odgovor na neko pitanje, recimo o smještaju, ponudi...

Cijene smještaja

  • Malobrojni gosti uživali u sunčanju

    Malobrojni gosti uživali u sunčanju

    Foto: Avaz


Hotelski smještaj još čeka bolje vrijeme i u Neumu, a privatni iznajmljivači pripremaju sobe i apartmane. Oni koji su spremni, imaju i spremne cijene.

Solidan trokrevetni apartman košta 70-100 KM. Na gornjoj granici su oni koji imaju svoje kupatilo, TV, balkon i internet. Sve ovo je na 100-200 metara od plaže. Mogu se naći i jeftinije sobe, posebno iznad magistralnog puta.

Više o temi Neum

"AVAZOVA" PATROLA NA LICU MJESTA
Nema gužvi na ulazu u Neum, propada li ljetna sezona
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na