METEOROLOZI NAJAVLJUJU

Upaljen narandžasti meteoalarm: Upozorenje na intenzivne padavine

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, razdražljivosti, dekoncentracije

Očekuju se obilne padavine. Ilustracija

Piše: A. Č. / Avaz.ba

22.6.2020

Federalni hidrometeorološku zavod izdao je upozorenje na intenzivne padavine. Ovaj narandžasti meteoalarm važi za sjeveroistočna područja i dio centralne Bosne (Tuzla i Zenica), a upozorenje važo do ponoći.

Prema najavama meteorologa očekuju se jače i obilnije padavine od 30-60 mm/24h, lokalno do 80 mm/24h.

Upozirenje iz FHMZ. FHMZ

I za sutra je navajljeno pretežno oblačno vrijeme. Padat će kiša ili lokalni pljuskovi koji su mogući u dijelovima centralne i istočne Bosne. Tokom dana, postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 12 do 17, na jugu do 20, a najviša dnevna od 14 do 20, na jugu do 24 stepena.

Već u srijedu očekuje se sunčano vrijeme i nešto više temperature. Malo do umjereno oblačno bit će tek u jutarnjim satima. Jutarnja temperatura najavljena je od 13 do 18, na jugu do 21, a najviša dnevna od 16 do 22, na jugu i sjeveru do 26 stepeni.

Za četvrtak meteorolozi najavljuju umjereno oblačno i i nešto sunčanije na jugu. Krajem dana, ponegdje u sjevernim i centralnim područjima može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 21, a najviša dnevna od 17 do 24, na jugu i sjeveru do 26 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Nestabilno vrijeme kod većine populacije uzrokovaće lošije raspoloženje, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se pojačati. 

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, razdražljivosti, dekoncentracije. Pri tome će slabije izražen osjet sparine i niže temperature, ipak umanjiti negativne efekte promjenljivog vremena. 

Uz manje padavina, opšta slika će biti ljepša u Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.