PROCESI

Sud BiH odbio esktradicioni pritvor za uhapšene državljane Hrvatske

Radi se o Ivici Kolobariću i Matei Prskalo, čije izručenje traži Zagreb zbog privrednog kriminala

USKOK: Hapšenja u Zagrebu, i u BiH. Agencije

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

22.6.2020

Sud BiH odbio je ekstradicioni pritvor za uhapšene državljane Hrvatske Ivicu Kolobarića i Mateu Prskalo koje ova država traži  nakon što su izbjegli hapšenje u nedavnoj akciji Flajš, u kojoj je osumnjičeno 38 osoba za privredne malverzacije.

Oni su uhapšeni u BiH po međunarodnoj Interpolovoj potjernici, a otkrili su ih pripadnici SIPA prošle sedmice. 

Na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Sud BiH donio rješenje kojim je odbijen zahtjev države moliteljice Republike Hrvatske za hitno  pritvaranje, odnosno za određivanje privremenog pritvora. 

Sud je potraživanima izrekao mjere zabrane: 


Kolobariću i Prskalo mjere zabrane. Agencije

Radi se o zabrani putovanja iz člana 126. stav 2. ZKP BiH i mjeri povremenog javljanja državnom organu svakog dana u vremenskom periodu od 08:00 do 14.00 sati.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a najduže do okončanja ovog ekstradicionog postupka ili drugačije odluke Suda - rečeno je iz bh. pravosudne institucije.

Ivan Kolobarić je brat drugoosumnjičenog Olivera Kolobarića iz USKOK-ove operacije Flajš koji je zajedno s prvoosumnjičenim Tomislavom Pavkovićem u posljednjih nekoliko godina od raznih firmi dobivao novac za nepostojeće usluge putem lažnih faktura. Svoje firme su zatim prodavali ili likvidirali.

Oliver Kolobarić je imao devet firmi u kojima je bio vlasnik ili suvlasnik, a u većini je odgovorna osoba bio brat Ivan Kolobarić.

U okviru ove akcije u Hrvatskoj je uhapšena i Ana Karamarko, supruga bivšeg potpredsjednika Vlade Hrvatske i bivšeg lidera HDZ-a Tomislava Karamarka, piše Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.