VELIKI PROBLEMI

Dramatično u Živinicama: Na terenu samo jedan pripadnik Civilne zaštite, ostali su u izolaciji zbog korone

Rijeka Suha poplavila već oko 40 objekata

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

22.6.2020

Rijeka Suha - Avaz
Suha se izlila - Avaz
Suha poplavila oko 40 objekata - Avaz
Mještani mjesne zajednice Stupari strahuju - Avaz
Moguće katastrofalne posljedice - Avaz
+3

Prema podacima Operativnog centar Federalne uprave civilne zaštite, u Posavskom kantonu vodostaj rijeke Save je u porastu, ali zasada nema opasnosti od izlijevanja iz korita.

Također, vodostaji rijeka Une i Sane su normalni, dok su vodostaji rijeka i rječica u Srednjobosankom kantonu u blagom porastu, ali nema opasnosti od izlijevanja.

Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton, vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na tom području su blago povećani i imaju tendenciju rasta.


Tuzlanski kanton je trenutno najpogođeniji poplavama.

- Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 198,82 centimetra, a tačka preljevanja je 200 centimetara. U odnosu na mjerenje jučer, nivo jezera je viši za 8 cm - kažu iz Federalne uprave civilne zaštite.

Iz Civilne zaštite TK kažu kako sabiru podatke s terena te da će uskoro objediniti vanredni izvještaj.

- Na terenu su svi iz općinskih službi. Naprimjer, u Živinicama radi samo jedan čovjek, on je na terenu, a ostali su u izolaciji. Informacije se skupljaju, to je sve što možemo reći - kazali su nam iz Civilne zaštite TK.

U Živinicama je otežan saobraćaj. Teško se ulazi u grad, jer je saobraćajnica poplavljena.

U mjesnoj zajednici Stupari rijeka Suha je toliko nabujala da su mještani u strahu od poplava i katastrofalnih posljedica. Poplavljeno je već oko 40 objekata.

U Općini Gračanica nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Kranovac u 7 sati, iznosio je 320,20 centimetara i u porastu je. Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita na dijelu od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na području grada Srebrenika došlo je do izlijevanja rijeke Tinje, u naselju Špionica, gdje je poplavljen veći broj stambenih objekta od kojih su i Pošta, ambulanta, zgrada Mjesne Zajednice, te više dunuma poljoprivrednog zemljišta.

Obavijest Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Printscreen

I iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da može doći do izlijevanja manjih rijeka i korita, te pojava klizišta.

- Hidrološka prognoza se odnosi na područje sjeveroistočnog dijela FBiH, pa ovom obavijesti nadležne institucije pozivamo na oprez - kazali su iz Ferelanog hidrometeorološkog zavoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.