ZASTUPNIK U SKUPŠTINI KANTONA SARAJEVO

Marić: Nas 35 zastupnika može zaraziti pola grada, trebali smo dobiti preporuku struke da idemo u samoizolaciju

Ne smijemo biti neodgovorni, moramo biti primjer onima koji su nas izabrali, smatra Marić

Marić: Slušati struku. Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

22.6.2020

U Kantonu Sarajevo je došlo do prebrzog opuštanja, vlada prava pometnja kada je riječ o kontroli nad širenjem koronavirusa, odnosno primjenjivanjem preporuka i mjera koje su izdali stručnjaci, kaže zastupnik Saveza za bolju budućnist u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić. 

Naime, zastupnici u Skupštini KS su jutros od predsjedavajućeg Mirze Čelika dobili obavijest da se testirao i da je pozitivan na koronavirus.

- Niko iz "štabova ili stručnih službi" nije nas uputio kako dalje. Čak sam i bio predmet komentiranja zašto ja svaki put kada uđem u zgradu dezinfikujem ruke, zašto nosim masku - kaže Marić.

Smatra da pandemije nije prošla, te da se i dalje ponaša prema preporukama i sluša struku šta govori. 

- Nisu svi to radili, ima službenika i u Vladi Ks i u Skupštini koji ne poštuju te mjere. Moj je izbor da poštujem struku, ali opet nemam garanciju da sam zaštićen. Ipak, štab kaže "ako imate simptome, idite se testirati". Šta to meni kao laiku znači? Kakve simptome, koje? Možda sam asimptomatski, a širim zarazu. Nas 35 zastupnika i nakon sjednice Skupštine KS koja je održana 16. juna u Domu mladih, dolazilo je u zgradu Vlade Kantona Sarajevo. Tu su i ministri, pa uposleni. Valjda bi bilo logično da smo dobili preporuku struke da sada idemo u samoizolaciju, da će nas sve testirati - kaže Marić. 

Marić: Moj je izbor da poštujem preporuke. Arhiv

Pita se kakvu to poruku šalju građanima koji su ih izabrali.

- Ne smijemo biti neodgovorni, moramo biti primjer onima koji su nas izabrali. Sada mi treba da hodamo okolo i da zarazimo pola grada. Svakog dana se samo povećava broj zaraženih. Nije to dobra poruka za građane - smatra Marić. 

Ističe da je BiH pod lupom susjednih zemalja, posebno Crne Gore i Hrvatske. 

- Oko nas sve države prate šta se kod dešava u BiH, i ako ovako nastavimo, bojim se da ćemo bukvalno biti zatvoreni sa svih strana. Nisam za to da se širi panika i dezinformacije, ali mora se ozbiljnije pristupiti ovoj zaraznoj bolesti. Ponašanje je kao, eto bilo je i sad je prošlo, pa hajde idemo se ponašati kao da nikada nije ništa bilo. Bilo jeste i nije prošlo, već se nažalost samo pogoršava – upozorava Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.