INFEKTOLOG O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI

Nakaš: Kliničke slike oboljelih su blaže zbog promjena kod virusa

Evidentna je promjena epidemiološke situacije, ne samo u BiH, već i u okruženju i šire, kaže Nakaš

Piše: Avaz.ba / Fena

Bakir Nakaš

Foto: Arhiv


Infektolog Bakir Nakaš smatra da je evidentna promjena epidemiološke situacije, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u okruženju i šire.

Kako naglašava, za nastanak svake infekcije i epidemije neophodna su tri osnovna faktora - uzročnik, domaćin i sredina. Svaka pojava i tok infekcije i epidemije zavisi od navedena tri faktora među kojim je na prvom mjestu, u ovom slučaju, virus COVID-19 za kojeg i dalje važi činjenica da je nepoznat i nepredvidiv u svom djelovanju.

- Tu smo i mi, građani, koji smo poštivali sve propisane mjere izolacije, karantena, policijskog sata, fizičke distance, povišene higijenske mjere i nošenje maski. To je uvelike utjecalo na broj novozaraženih i oboljelih, do ukidanja navedenih mjera. Naravno i treći faktor koji nije ništa manje važan, sredina, utjecala je na manji broj zaraženih i bolesnih u vrijeme propisanih mjera prevencije - naglasio je Nakaš.

Po riječima dr. Nakaša promjene koje su se u međuvremenu desile kod virusa dovele su do toga da su sadašnje kliničke slike oboljelih blaže, ali je virulencija ostala nepromijenjena tako da je sa ublažavanjem protivepidemijskih mjera došlo do porasta broja novozaraženih koji prelazi vrijednosti u vrijeme provođenja oštrijih mjera prevencije.

  • Bakir Nakaš

    Bakir Nakaš

    Foto: Arhiv


- Svakako u sadašnjoj situaciji ublažavanja mjera i opuštanja građana, nakon tromjesečne izolacije, za očekivati je nastavak ovakve epidemiološke situacije i održavanje ovog trenda novozaraženih sve do promjene koje će se desiti kod uzročnika i vremenskih prilika koje bi dovele do pada broja novozaraženih i oboljelih građana Bosne i Hercegovine.

Ostaju na snazi sve mjere i preporuke koje se odnose na pridržavanje uputa o fizičkoj distanci, pranju ruku, nošenje zaštitnih maski, prema preporukama kriznih štabova, kojima možemo umanjiti broj novozaraženih i oboljelih građana - istaknuo je dr. Bakir Nakaš, infektolog u penziji.

Po podacima Ministarstva civilnih poslova BiH u Bosni i Hercegovini evidentirano je 3.525 potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona, oporavljenih je 2.270, a smrtnih slučajeva je 171. Na virus korona u Bosni i Hercegovini su testirane 83.634 osobe.

NA VRH

Komentari