PANDEMIJA I DALJE TRAJE

Zašto se bolnicama ne da 80 respiratora: Ko koči podjelu aparata plaćenih 10,5 miliona maraka

Održana sjednica Štaba na kojoj se o tome polemiziralo i trebala biti donesena odluka, ali nema saglasnosti, kaže Mustafa Kadribegović

Respiratori stigli prije dva mjeseca, Tužilaštvo dalo zeleno svjetlo. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

23.6.2020

Iako pandemija koronavirusa ne jenjava te se povećava broj zaraženih širom Federacije, 80 respiratora koje je Vlada FBiH nabavila preko kompanije „Srebrena malina“ iz Kine za 10,5 miliona maraka i dalje je uskladišteno u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na Stupu.


Hapšen Novalić

Nabavka ovih respiratora, od kojih je 20 još na Sarajevskom aerodromu, predmet je istrage Tužilaštva BiH u aferi zbog koje je bio uhapšen i noć proveo u SIPA-i premijer FBiH Fadil Novalić. Međutim, za sada ne postoji nikakva prepreka, kako nam je rečeno, da respiratori budu dodijeljeni medicinskim ustanovama, zbog čega su, bez obzira na njihovu vrijednost i specifikacije, i kupljeni.

Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora FUCZ-a, koji mijenja suspendiranog direktora Fahrudina Solaka na ovoj poziciji, potvrdio je jučer za „Avaz“ da je Federalni štab civilne zaštite nedavno održao sastanak, ali nije donio odluku da se ovi aparati podijele bolnicama.


Kadribegović: Čeka se saglasnost. Arhiva

Odnosno, nema saglasnosti u Štabu da se respiratori podijele, iako se tome ne protivi čak ni Tužilaštvo BiH, koje ih je ranije vještačilo i provodi istragu.

- Bio je plan da na sjednici prošlog ponedjeljka obavimo podjelu respiratora prema medicinskim ustanovama, ali nije preovladao zajednički stav da se to uradi. Mi smo tražili u FUCZ-u i mišljenje Tužilaštva BiH i dobili odgovor da ne postoji zabrana raspolaganja – kaže Kadribegović.


Nema odluke

On tvrdi da su ovi respiratori trebali biti podijeljeni 29. aprila, ali je ta odluka kasnije stavljena van snage.

- Na posljednjoj sjednici Štaba se polemiziralo trebaju li respiratori biti ispitani od Instituta za mjeriteljstvo, koje vrši verifikaciju, i takvi raspodijeljeni ili da se daju medicinskim ustanovama kako bi ih oni verificirali. Tu je došlo do neslaganja i za sada nema odluke o podjeli. Sve stoji - kaže Kadribegović.

Inače, jučer je održan sastanak kako bi se vidjelo šta će biti s ostalom medicinskom opremom, koja je došla kao donacija, a nije nikada raspoređena.

Čeka se odluka Agencije za lijekove

Kada je u pitanju preostalih 20 respiratora koji su stigli u Sarajevo 27. maja i za njih je nedavno plaćen i PDV, još nikada nije završen carinski postupak na Sarajevskom aerodromu. Tačnije, Agencija za lijekove „Srebrenoj malini“ nikada nije izdala novu dozvolu za uvoz kako bi aparati mogli biti odvezeni. 

Nemamo uvjete da mi čuvamo respiratore, što je utvrdila i Agencija za lijekove. Tražimo sad prostore da ih prebacimo, kaže Kadribegović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.