SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH

Ćudić: Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2019. je plagijat

Prosječne plaće i penzije su povećame, a javni dug je smanjen, kaže Novalić

Šefica kluba zastupnika Naše stranke Sabina Ćudić. PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

23.6.2020

Tokom rasprave o Izvještaju o radu Vlade FBiH za 2019. godinu, zastupnicma Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obratio se i premijer FBiH Fadil Novalić.

- Vlada FBiH je poduzela niz aktivnosti kako bi poboljšala stanje, uradili smo 77 zakona. Urađene su i dvije strategije. Vlada FBiH usvojila je i socio-ekonomske reforme i trenutno smo u izradi akcionog plana koji će uključivati mjere iz programa ekonomske stabilizacije i oporavka – pojasnio je Novalić.  

U nastavku svog izlaganja Novalić je nabrojao sve usvojene na Vladi FBiH zakone iz prošle godine.


Premijer Fadil Novalić podnio izvještaj o radu. PrintScreen

- Zbog trenutka u kojem se sad nalazimo moram istaći da su usvojeni amandmani zakona o doprinosima i porezu na dohodak. Bilo bi poželjno usvojiti ova zakonska rješenja što prije, jer njima smanjujemo neformalni sektor ekonomije, a postajemo i privlačniji za investicije. Vlada je utvrdila i prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca, a finansijski su konsolidovane zdravstvene ustanove. U prošloj godini FBiH je zabilježila rast od 2,3 posto, svrstani smo blizu srednje razvijenih zemlje – naglasio je Novalić.  

Dodao je da se broj zaposlenih povećao na rekordni broj, te da je za 17.000 manji zbog pandemije.

- Prosječne plaće i penzije su povećame, a javni dug je smanjen. Porastao je i broj turističkih noćenja. Godinu smo završili sa suficitom od 78 miliona KM. Mislim da je izvještaj zadovoljavajući da odražava rad Vlade FBiH – zaključio je Novalić.

Šefica kluba zastupnika Naše stranke Sabina Ćudić ovom prilikom kazala je da se radi o plagijatu, a misleći na izvještaj Vlade FBiH za prošlu godinu.

Ćudić: Kad može Vlada raditi plagijat, mogu i ja. PrintScreen

- Kad može Vlada raditi plagijat, mogu i ja ponoviti ono što sam govorila ranije. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je sebi dalo ocjenu 100 posto. Pojedinačni izvještaji ministarstava ne zaslužuju da ih se razmatra ni u osnovnoj školi. Strateški ciljevi Ministarstva obrazovanja FBiH su isti kao i u 2018. godini. Federalno ministarstvo kulture također od riječi do riječi kopira izvještaj iz 2018. godine – istakla je Ćudić.  

Šef Kluba zastupnika SDP-a Damir Mašić ovom prilikom kazao je da je porazno da se polovinom godine razmatra izvještaj Vlade FBiH za prošlu godinu.


Mašić: Vlada FBiH ne osjeća nikakvu odgovornost. PrintScreen

- Imali smo u prošlom mandatu činjenicu da se ne usvoji izvještaj Novalićeve Vlade pa se ne desi ništa. Postoji izostanak osjećaj odgovornosti za stanje u kojem se FBiH nalazi. Vrlo smo nezadovoljni. Kad smo slušali premijera upitao sam se jel mi slušamo izvještaj o radu Švicarske ili Švedske, kao da žive u paralelnom univerzumu – istakao je Mašić. 

Dodao je da Vlada FBiH ne osjeća nikakvu odgovornost i zbog toga SDP neće podržati izvještaj o radu.

- Kolege iz pozicije trebaju se zapitati trebaju li podržati ovaj izvještaj, a kako bi se konačno formirala nova Vlada FBiH – rekao je Mašić.

Zastupnik SDP-a Irfan Čengić kazao je da je licemjerno da za privrednike ne važi stanje nesreće.

- Čak 20 mjeseci nakon izbora mi nemamo novu Vladu FBiH, nema nikakav legitimitet. ovaj Dom nije izabrao ovu Vladu. Odgovorna je stranka koja je dobila najviše mandata. Samo je Salko Bukvarević časno postupio i podnio ostavku na mjesto u Parlamentu, pozivam ostalih šest koji sjede na dvije stolice da urade isto – poručio je Čengić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.