SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH

Rešidat predložio da himna Vlade FBiH bude pjesma Joksimovića "Niti metar niti milimetar"

Reformski zakoni trebali biti doneseni do kraja godine, kazala je Zubić

Zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

23.6.2020

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nastavljena je rasprava o izvještaju o radu Vlade FBiH za prošlu godinu. 

Zastupnik Samer Rešidat (DF) kazao je nije našao niti jednu zaslugu Vlade FBiH u dovođenju turista o povećanju broja kojih je govorio premijer Novalić.

- Turiste su doveli turistički radnici, a sad su ostavljeni na cjedilu i pred gašenjem su mnogobrojni hoteli. Govoreći o kulturi vidjeli smo kako smo lako ukinuli budžet za kulturne institucije. Vlada se otuđila od Parlamenta - istakao je Rešidat.

Predložio je da himna ove Vlade FBiH bude pjesma od Željka Joksimovića i to "niti metar niti milimetar". 

Zastupnica Jasmina Zubić (SDP) iskazala je svoje nezadovoljstvo Izvještajem o radu Vlade FBiH za prošlu godinu.

- Pojedina ministarstva nisu iskazala utrošena sredstva. Zrelo je vrijeme da se promijeni pristup Vlade FBiH. Zakoni koji se navode u izvještajima su ponovljeni iz 2018. godine – istakla je Zubić.

Dodala je da su reformski zakoni trebali biti doneseni do kraja godine.

- Veliki je problem što veliki broj zakona nikad ne nađe se na sjednici Doma naroda, to je veliki problem. Niz je poslaničkih pitanja koji tretiraju ovo pitanje, ima zakona koji čekaju po tri godine – pojasnio je Zubić.  

Upitala je zašto je Zakon o šumama na čekanju već dvije godine.

- Moglo bi se danima pričati o ovom izvještaju Vlade FBiH. Kraj 2018. bio je rok za donošenje reformskih zakona – naglasila je Zubić.

Zastupnik Albin Muslić (SDP) kazao je da ga zanima šta se može naučiti iz izvještaja za prošlu godinu.


Rešidat: Turiste su doveli turistički radnici, a ne Vlada FBiH. PrintScreen

- Pokazalo se koliko je turistički sektor labilan ukoliko se desi neki poremećaj, nemamo izlaznih strategija. To je stvar ulaganja u turističke potencijale. Nastavljen je trend odlazaka mladih ljudi iz BiH. Činjenica je da 2019. nismo imali ekspanziju putnih pravca prema Sarajevu. Čak 11,5 miliona KM PDV je USK platio samo za gorivo, da li je bilo šta uloženo u putnu infrastrukturu. To je 57 miliona KM za pet godina, a šta je urađeno po pitanju infrastrukture u USK. I dalje nije započeta izgradnja brze ceste i krajnje je vrijeme da se od strane Vlade FBiH krene razmišljati o razvoju cijele FBiH – poručio je Muslić.  

Zastupnica Lana Prlić (SDP) kazala je da je teško raspravljati o izvještaju Vlade koji je isti kao i 2018.

- Ukoliko i sljedeće godine dobijemo isti izvještaj predlažem da pustimo snimak ove sjednice. Ne mogu da spomenem Ministarstvo obrazovanja koje sebe drugu godinu ocjenjuje sa 100 posto – istakla je Prlić.

Muslić: Šta se može naučiti iz izvještaja za prošlu godinu.. PrintScreen

Zastupnik Mirsad Čamdžić (Naša stranka) kazao je da u ovom slučaju parlamentarna većina ima dovoljno ruku da usvoji ovaj izvještaj.

- Vlada FBiH kao da ima jednu ruku pa vesla u krug. I prošle godine smo pričali viceve o ovom izvještaju. Ako je Federalno ministarstvo obrazovanja ispunila obaveze 100 posto, da li mi onda nemamo namjeru da ukinemo „dvije škole pod jednim krovom“ – upitao je Čamdžić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.