SJEDNICA U VITEZU

Predsjedništvo HNS-a: Konačno riješiti pitanje CIK-a

Čović upoznao članove sa svim pojedinostima i potpisanim Sporazumima sa SDA oko održavanju izbora u Gradu Mostaru

Avaz.ba
23.06.2020 14:48

Predsjedništvo HNS-a razgovaralo o aktualnim političkim pitanjima u BiH

Foto: Agencije

Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je o aktuelnim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na održavanje lokalnih izbora te pojedinostima oko Izbornog zakona i odnosu prema Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BiH).

U uvodu sjednice predsjednik HNS-a Dragan Čović upoznao je članove sa svim pojedinostima i potpisanim Sporazumima sa SDA oko održavanju izbora u Gradu Mostaru te načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona koji se odnose na Dom naroda Federacije BiH i Predsjedništva BiH.

- Legitimno predstavljanje je temelj konstitutivnosti kao natkrovljujućeg ustavnog načela i mora biti zaštićeno kroz izmjene i dopune Izbornog zakona u sljedećem razdoblju uz njihovu potpunu implementaciju, navode iz HNS i dodaju:

- Predsjedništvo HNS pozdravlja potpisivanje dvaju Sporazuma hrvatskih i bošnjačkih političkih predstavnika oko održavanja izbora u Gradu Mostara i načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Potpisani sporazumi imaju ogromnu političku važnost za naredne korake i upućivanje prijedloga u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Legitimno predstavljanje je temelj konstitutivnosti kao natkrovljujućeg ustavnog načela.

Predsjedništvo HNS-a dalo je punu potporu implementaciji oba sporazuma kao nužnog iskoraka u riješavanju unutarnjih pitanja, ali i pojačanih aktivnosti na vanjskopolitičkom djelovanju prema Europskoj uniji.

- Predsjedništvo HNS izražava punu podršku dužnosnicima stranaka okupljenih u HNS i zajednički nastup na lokalnim izborima u sredinama gdje je položaj hrvatskog naroda ugrožen. Predsjedništvo HNS-a poziva na zajednički nastup svih prohrvatskih snaga kako bi zajednički spriječili disperziju glasova u tim sredinama i ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat te očuvali i ojačali položaj hrvatskog naroda, navode iz HNS.

Predsjedništvo HNS pozvalo je na "konačno rješavanje pitanja CIK-a BiH i uspostavu njegove legalnosti u skladu sa zakonskim procedurama i ustavnim načelima"

- Središnje izborno povjerenstvo kao institucija nadležna za provođenje izbora mora biti neovisna od političkog utjecaja i imati svoje zakonsko uporište s legalnim članovima koji ga čine - navode iz HNS.

Komentari

NA VRH