ZA PROVJERU PROTESTA SAZNAO IZ MEDIJA

Hadžikadić: Ako me policija pozove, otići ću na razgovor, nema problema

Pretpostavljam da kada se povećao broj zaraženih od koronavirusa u KS da je neko rekao na vijestima da se zna za tri događaja koja su sadržala masovna okupljanja te koja su možda mogla biti početak klastera, kaže Hadžikadić

Mirsad Hadžikadić na protestnoj šetnji u Sarajevu. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

23.6.2020

Prema pisanju pojedinih sarajevskih medija, policija Kantona Sarajevo vrši određene provjere u smislu utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti u vezi sa velikom protestnom šetnjom koju je 30. maja u Sarajevu organizirala Platforma za progres s Mirsadom Hadžikadićem na čelu.

Navodno, to se radi zbog povećanog broja zaraženih od koronavirusa u KS, a na protestnoj šetnji se okupilo više hiljada ljudi na Baščaršiji kod Sebilja odakle su krenuli do zgrade Parlamenta BiH na Marindvoru u Sarajevu. 

I ja sam iz medija saznao da se govori o tome kako MUP KS provjerava legitimnost tih postupaka. Ako me pozovu, jednostavno ću otići, jer oni rade svoj posao i nema problema. Iskreno, ne znam zbog čega bi provjeravali. Pretpostavljam da kada se povećao broj zaraženih od koronavirusa u KS da je neko rekao na vijestima da se zna za tri događaja koja su sadržala masovna okupljanja te koja su možda mogla biti početak klastera. Možda to istražuju. Međutim to nema nikakvog smisla pošto je bio povećan broj slučajeva u cijelom regionu u isto vrijeme, bilo je ukidanje skoro svih mjera u cijelom regionu, bilo je i očekivati povećan broj slučajeva. To se desilo 13 ili 14 dana nakon protesta. Ali pretpostavljamo da je jedino to, ne znam šta bi drugo moglo biti. Ako me pozovu, otići ću a razgovor, pošto smo stvarno imali odličnu saradnju s kantonalnim MUP-om u svemu, nemam problema s tim da odgovorim na pitanja - kazao je Hadžikadić za "Avaz".


Mirsad Hadžikadić. Arhiv

Ipak, kaže kako ni to nema smisla jer da porast broja zareženih koronavirusom ima ikakve veze s protestima, povećavao bi se iz dana u dan, a ne nakon skoro dvije sedmice.

- Imali smo sve dozvole svakako, bili smo u saradnji s kantonalnim MUP-om, a oni, pretpostavljam, s Kriznim štabom. I ja sam iz medija saznao, ali nisam do sada bio ni na kakvom razgovoru - zaključio je Hadžikadić.

Podsjećamo, na ovoj protestnoj šutnji bili su prisutni i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović te predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, koji je prije nekoliko dana objelodanio da je zaražen koronavirusom od kada se nalazi u izolaciji.

I Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, danas je saslušan u Policijskoj upravi Mostar zbog organizacije protestne šetnje 16. maja u Sarajevu. Također i Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a saslušan je u sarajevskoj policiji zbog istog skupa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.