SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH

Zastupnici prihvatili izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova

E. H. / Avaz.ba

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara odgovorio je na postavljena pitanja

Foto: PrintScreen


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nastavljena je razmatranjem Izvještaja o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za razdoblje od 1. januara do 31. decembra 2019. godine. Također razmatrana je i Informacija o stanju sigurnosti na području FBiH za razdoblje januar- decembar 2019. godine.

Šef Kluba zastupnika SDP Damir Mašić kazao je da je nadležna Komisija za sigurnost Predstavničkog doma prethodno prihvatila oba izvještaja.  

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) kazao je da su izvještaji usvojeni jednoglasni, upitao Vladu FBiH šta je s uređajem za prehvat mobilnog signala koji je kupljen za vrijeme mandata Dragana Lukača kao direktora Federalne uprave policije.

  • Čengić: zašto se ne imenuje direktor FUP-a

    Čengić: zašto se ne imenuje direktor FUP-a

    Foto: PrintScreen


- Danas taj uređaj je neupotrebljiv jer radi samo sa uređajima koji koriste 3G mrežu. Pitam se da li je Vlada FBiH i Lukač znali da postoji namjera da se pređe na 4G mrežu, a mislim da su znali. Također postavljam pitanje zašto se ne imenuje direktor FUP-a. Zašto više od 20 mjeseci čeka ovo imenovanje – naglasio je Čengić.  

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara odgovorio je na postavljena pitanja.

- FUP je budžetski samostalan i odgovara za svoje nabavke. Dakle imaju odvojenu budžetsku poziciju. Što se tiče drugog pitanja slažem sa kolegom Čengićem. Proveo sam proceduru, ali Vlada FBiH je donijela odluku da se ne imenuje direktor FUP-a dok se ne imenuje novi saziv Vlade FBiH, a zbog nacionalne strukture – pojasnio je Čampara.

Dodao je da u konkursnoj proceduri prvorangirani bio je Zoran Galić, dakle sadašnji direktor Granične policije BiH, te da je na drugom mjestu bio je aktuelni v.d. FUP-a Ensad Korman.

Većinom glasova zastupnika prihvaćen je Izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za 2019. godinu.

Više o temi Predstavnički dom Parlamenta FBiH

SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH
Uprkos kritikama opozicije usvojen Izvještaj o radu Vlade FBiH za prošlu godinu
SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH
Kad mikrofon ostane uključen: Zaimović konstatovao da je "Jusuf u granapu"
NA VRH

Podijeli članak na