ZBOG USVOJENOG BUDŽETA

Komšić: Vijeće ministara BiH dovelo u pitanje održavanje izbora čak i u novembru

Već sada smo u zakašnjenju zbog rokova koje mora ispoštovati CIK, a tiču se provođenja procedure javnih nabavki, štampanja glasačkih listića i drugo, rekao je Komšić

Avaz.ba / Fena
24.06.2020 10:05

Komšić: Šta znači usvojena cifra za održavanje lokalnih izbora

Foto: Arhiv

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dovelo je u pitanje održavanje lokalnih izbora čak i u novembru ove godine, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje član Predsjedništva BiH Željko Komšić

Prije nekoliko dana Vijeće ministara je usvojilo nacrt budžeta za ovu godinu i u tom nacrtu za lokalne izbore je, umjesto ranijih 11, predloženo 4,2 miliona KM za održavanje izbora. Komšić kaže da prvo treba razjasniti s predlagačem, odnosno s predstavnikom Vijeća ministara šta ovo znači. 

- Otkuda odjednom ova cifra i da li je to dovoljno za održavanje lokalnih izbora? Da li je ovo stvarna cifra potrebna za izbore ili je opet riječ o pokušaju da se odgode izbori, a da neko drugi, prije svega novi sastav CIK-a, bude odgovoran za to? - upitao je. 

Naglasio je da je Vijeće ministara svakako dovelo u pitanje održavanje izbora čak i u novembru ove godine, zbog odgađanja usvajanja nacrta državnog budžeta. 

- Već sada smo u zakašnjenju zbog rokova koje mora ispoštovati CIK, a tiču se provođenja procedure javnih nabavki, štampanja glasačkih listića i drugo - rekao je. 

Nacrt budžeta će doći i pred Predsjedništvo BiH. Upitan kako će reagovati u vezi s ovim pitanjem, Komšić je rekao da to ovisi o odgovorima koje dobiju od predstavnika Vijeća ministara, koji treba na sjednici Predsjedništva da brani i objasni ovakav nacrt budžeta.

  • Član Predsjedništva BiH Željko Komšić
    Član Predsjedništva BiH Željko Komšić Foto: Arhiv

Dogovor o izborima u Mostaru između lidera SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, Komšić je ocijenio korektnim. 

- Prvi korak u realizaciji ovog dogovora treba biti izmjena Izbornog zakona BiH, dio koji se tiče Mostara, u kojem će se definisati način izbora gradskih vijećnika. Bojim se da će, u trenutku kada se u Parlamentarnoj skupštini BiH otvori pitanje izmjena Izbornog zakona vezano za Mostar, HDZ početi da ucjenjuje i traži da se usvoje, pored dogovorenih rješenja za Mostar, i izmjene Izbornog zakona koje njima odgovaraju vezano za izbor domova naroda i Predsjedništva BiH. Zapravo sam siguran da će se to desiti, a volio bih da griješim. Tada će se postaviti i pitanje kako će reagovati SDA. Hoće li popustiti ucjenama HDZ-a ili ne. Reakcija SDA je važna iz razloga što HDZ, SNSD i SDA sami imaju većinu da usvoje izmjene Izbornog zakona i za to im ne treba ničija podrška. Bez SDA nema usvajanja HDZ-ovih ucjenjivačkih zahtjeva. Ja se nadam da će SDA ispoštovati potpisani dogovor sa DF-om, u kojem je navedeno da niko od nas neće ići samostalno u izmjene Izbornog zakona i eventualno Ustava BiH - rekao je Komšić, između ostalog, za "Oslobođenje".

Komentari

NA VRH